INSEMEX Petrosani face cercetãri de peste 7 decenii. Prioritatea conducerii institutului este consolidarea  în anul 2020 pozitiei detinute în activitatea de cercetare.
Activitatea echipei de cercetãtori de la INSEMEX Petrosani se va concentra pe dezvoltarea în continuare a activitãtilor de cercetare si confirmarea rezultatelor  acesteia în cadrul saloanelor nationale si internationale de specialitate, dar mai ales pe dezvoltarea
“Pot sã vã spun cã vom continua, în primul rând, activitatea de cercetare  stiintificã, atât în mod direct, dar mai ales în cadrul unor parteneriate, încercând sã fim parte în cât mai multe consortii de cercetare- dezvoltare atât pe plan national cât si international. În acest sens, evident ne propunem sã consolidãm parteneriatele deja existente dar, bineînteles, sã dezvoltãm si altele noi. Intentionãm sã continuãm si chiar sã  amplificãm numãrul  contactelor la nivel european si international, prin care sã putem demonstra calitatea muncii noastre si, în acelasi timp, sã aducem si  plusvaloare din punct de vedere economic si financiar pentru INSEMEX”, spune dr.ing. George Artur Gãman.
Planul de cercetare prevede 14 propuneri de teme de cercetare, pentru care INSEMEX asteaptã deja o evaluare finalã înainte de a fi efectiv demarate. La  acestea se adaugã alte 13  proiecte de cercetare, deja contractate, care se aflã în diferite etape de derulare.
Cosmin BACIU