În aceastã perioadã, Politia Românã deruleazã la nivel national campania ”HOTII ÎTI INVADEAZÃ INTIMITATEA”, destinatã prevenirii furturilor din locuinte, infractiuni cu un impact deosebit în perceptia populatiei privitor la siguranta personalã.
În judetul Hunedoara, campania este implementatã de politistii Compartimentului Analizã si Prevenire a Criminalitãtii, care, împreunã cu politistii de proximitate, realizeazã activitãti de instruire a proprietarilor de locuinte (apartamente si case) din zona urbanã, referitoare la modurile de operare ale infractorilor si accentueazã mãsurile eficiente de preventie si protectie ale bunurilor personale.
În cursul lunii ianuarie 2020, politistii s-au întâlnit deja cu 35 de proprietari din municipiul Deva în cadrul sedintelor asociatilor de proprietari dar si cu persoane vârstnice, vulnerabile la acest tip de infractiune, comis în special prin ”false calitãti” sau ”prin împrietenire”.
În parteneriat cu Primãria Deva, politistii au informat persoanele vârstnice din municipiu despre riscurile asumate prin nefolosirea corespunzãtoare a interfoanelor montate la scãrile de bloc sau prin primirea în locuintã a diverselor persoane necunoscute care, prin false calitãti, insistã sã pãtrundã în locuintã sub diferite pretexte (prestãri servicii de deratizate, promotie de produse casnice, strângere de fonduri etc.).
Si în cursul lunii februarie vor avea loc astfel de activitãti de constientizare si informare a publicului – tintã despre modalitãtile eficiente de prevenire a furturilor din locuinte comise prin împrietenire, false calitãti, prin escaladarea si fortarea unor geamuri neasigurate, prin neasigurarea usii de la intrare, prin nefolosirea corespunzãtoare a interfonului sau la pont, adicã prin complicitatea proprietarilor. Activitãtile se vor derula si în celelalte municipii si orase din judet. Proprietarii participanti la activitãtile politistilor au posibilitatea de a vedea prin lentilele unor ochelari VR (realitate virtualã 360 ) desfãsurarea în timp real a unui furt din locuintã
si pot experimenta sentimentul, senzatia psihologicã de invadare si violare a intimitãtii personale.
”Ochelarii VR folositi în campanie au rolul de a constientiza proprietarii de locuinte din mediul urban, cu privire la daunele psihologice si nu doar materiale, pe care infractiunile de furt din locuintã le produce întregii familii. Chiar dacã locuinta este asiguratã împotriva unui astfel de risc, sentimentul de violare a spatiului intim creeazã o realã reactie psihologicã de stres si induce un puternic sentiment de insecuritate în propria intimitate. În activitatea noastrã am cunoscut, din pãcate, familii care nu au reusit sã revinã în locuinta cãlcatã de hoti nici dupã o lunã de zile, chiar dacã pagubele materiale nu au fost însemnate, însã confortul intimitãtii personale a fost grav afectat. Prin folosirea acestor ochelari de nouã tehnologie încercãm sã îi sensibilizãm pe proprietari si sã îi convingem sã adopte un comportament preventiv în relatie cu bunurile de valoare” – comisar de politie Fieraru Andrea, sociolog I.P.J. Hunedoara.