Zeci de masini sunt abandonate pe domeniul public al municipiului Petrosani. Acestea ocupã locurile de parcare, chiar si asa putine. Politistii locali din Petrosani au fãcut demersuri pentru identificarea proprietarilor rablelor.
Prin activitatea specificã compartimentul are în sarcinã si gestiunea autoturismelor  abandonate pe domeniul public sau fãrã stãpân, conform Legii nr. 421/27.06.2002 – privind regimul juridic al vehiculelor fãrã stãpân sau abandonate pe terenuri apartinând domeniului public sãu privat al statului ori al unitãtilor administrativ teritoriale. Potrivit legii respective un vehicul fãrã stãpân se numeste “vehiculul de orice categorie, fãrã plãcuta de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, stationat pe domeniul public sãu privat al statului, al cãrui proprietar sau detinãtor legal este necunoscut”; un vehicul abandonat – “vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sãu privat al statului de cel putin un an, al cãrui proprietar sau detinãtor legal este cunoscut, însã existã indicii temeinice, determinate de starea improprie circulatiei acestuia pe drumurile publice, din care rezultã intentia neechivocã a proprietarului de a renunta la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului.”
La Petrosani 15 astfel de masini au fost identificate pe domeniul public.
“Au fost desfãsurate activitãti în conformitate cu prevederile Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fãrã stãpân sau abandonate pe domeniul public sãu privat al municipiului Petrosani fiind verificate în teren sesizãri cu privire la unele autoturisme presupuse a fi abandonate pe domeniul public, fiind aplicate somatii pe caroseriile autovehiculelor. Au fost întocmite procese verbale de constatare, identificati si somati proprietarii acestora care au înteles sã îsi ridice personal autoturismele de pe domeniul public, ajungându-se astfel la un numãr total de 15 lucrãri pe anul în curs”, aratã raportul Politiei Locale Petrosani.
În baza acestei legi agentii constatatori din aparatul propriu al  consiliului local,  împuterniciti de primar, identificã pe teren masinile abandonate sau fãrã stãpân, afisând o somatie pe caroseria autovehiculului, prin care solicitã ridicarea acestuia de pe domeniul public sãu privat al statului, în termen de 10 zile. În momentul identificãrii autoturismului abandonat sau fãrã stãpân se întocmeste de cãtre inspector un proces verbal de constatare, semnat de martori, care contine date minime de identificare ale masinii (numãr de identificare, dacã este cazul, categoria, marca si tipul, culoarea, starea fizicã).
Cosmin BACIU