Complexul Energetic Hunedoara nu va beneficia de SIEG. Asta aratã Ministerul Economiei. Motivele sunt legate de productia extrem de scãzutã a cãrbunelui autohton, dar si de “importanta” pe care CEH o are în Sistemul Energetic National.
Doar cu 1,38% a contribuit Complexul Energetic Hunedoara la Sistemul Energetic National.
“Complexul Energetic Hunedoara este în prezent într-o situatie deosebit de dificilã din punct de vedere financiar, ceea ce a condus la intrarea în insolventã a companiei – ca urmare a cererii creditorilor. Contributia Complexului Energetic Hunedoara în cursul anului 2019 în totalul productiei de energie electricã a României a fost de 1,38%”, aratã Ministerul Economiei.
Astfel, ministerul de resort considerã cã nu se mai justificã  acordarea unui ajutor de tip SIEG Complexului Energetic Hunedoara. Sunt mai multe motive care stau la baza deciziei.
“Considerãm cã acordarea unui ajutor de tip SIEG în forma discutatã pânã acum cu COM nu se mai  justificã, în contextul imposibilitãtii centralei de a-si asigura functionarea pe bazã de cãrbune din productia autohtonã, a tergiversãrii negocierilor cu COM, a Deciziei COM de recuperare a ajutorului de stat acordat, a timpului foarte scurt pentru o eventualã aplicare a ajutorului, a disparitiei – din legislatia europeanã – a dreptului unui SM de a acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electricã  produsã în centralele electrice care utilizeazã combustibili din  productia internã pentru cantitãti anuale corespunzãtoare unei energii primare de maximul 15%”, mai aratã Ministeurl Economiei. Spre exemplu,  termocentrala Paroseni a functionat doar douã luni în  cursul anului 2019.
Cosmin BACIU