Se plâng de lipsã de vizitatori, dar nu fac nimic pentru a-i atrage. Reprezentantii Muzeului Mineritului din Petrosani au program „de alãptat”. Edilii anuntã, însã, cã vor lua mãsuri si vor schimba acest lucru.

Muzeul Mineritului a fost înfiintat în anul 1962 si este unic la nivel national cu specific pe cãrbune. A fost deschis ca un omagiu adus truditorilor din subteran, initial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minierã. Ulterior, si-a îmbogãtit exponatele si cu partea de istorie a mineritului. Muzeul contine 7 sãli distincte, în care sunt expuse imagini din zona Vãii Jiului, vechi unelte de lucru, precum si documente si materiale vechi, care vorbesc despre începuturile mineritului în Valea Jiului. Putini sunt, însã, cei care îi trec pragul, chiar dacã tarifele de vizitare sunt foarte mici. Problema ar putea fi cea a programului de vizitare. Angajatii de aici sunt la lucru exact atunci când si majoritatea populatiei active este la serviciu iar elevii sunt la scoalã, adicã între 8 si 16.30 de luni pânã joi si între 8 si 14 vinerea. În schimb, sâmbãta si duminica portile sunt bine ferecate si se deschid doar dacã existã grupuri organizate si dacã vizita este anuntatã cu cel putin o zi înainte. Altfel, nimeni nu se deranjeazã sã deschidã sãlile de expozitie pentru vizitatori. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi anuntã, însã, cã va lua mãsuri. „Se va modifica programul de lucru, astfel încât sâmbãta si duminica muzeul sã fie deschis, asa cum este normal”, a declarat edilul, care spune cã a mai modificat odatã programul.

În plus, în scurt timp, muzeul va deveni mai atractiv pentru turisti. „Ne gândim la o dezvoltare a expozitiei si la o completare a acelor exponate. Din acest proiect face parte si înfiintarea Muzeului Muntelui, în sensul în care deja am început sã strângem materiale si anul viitor sã vedem cum le putem pune în valoare”, a mai spus edilul de la Petrosani.

Potrivit unei statistici realizate de municipalitatea din Petrosani la finalul lunii august, pe la Muzeul Mineritului au trecut aproximativ 2.000 de vizitatori, din care aproximativ 1.100 au plãtit bilet.

Carmen Cosman