Douã echipe Salvamont au pornit în Retezat, duminicã, pentru a salva un turist american. Nu plecase singur, ci avea cu el chiar un ghid turistic, dar a rãmas epuizat într-un loc îndepãrtat si fãrã semnal la telefonul mobil. Norocul sãu a fost un grup de turisti, care, s-a întors din drum si ei au alertat echipa Salvamont, dintr-un loc în care aveau semnal. Americanul a stat ore bune, epuizat, sã astepte salvatorii.
A fost un caz fericit, dar dacã vremea se înrãutãtea, situatia putea sã degenereze si acum se pune, din nou,  problema lipsei semnalului GSM în munti.
Sute de hectare de spatii considerate de interes, în zone cu rezervatii naturale, intens circulate de turisti, nu au semnal GSM în judetul Hunedoara. Situatia este criticã si treneazã de zeci de ani, însã, nu s-au gãsit operatorii de telefonie mobilã care sã accepte asta, din cauzã cã nu au la ce sã  alimenteze releele, nefiind electricitate, sus pe vârfuri.
De ani de zile, reprezentantii Salvamont, ai Jandarmeriei române si Prefectura au cãutat solutii. Ar fi bune panourile solare, dar nu au nici ele puterea necesarã, asa cum spun cei care au tot cãutat solutia optimã.
Zonele si traseele din Muntii Retezat, care în prezent nu au acoperire GSM, sunt: Poiana Pelegii, Lacul Bucura, Tãul Peleaga, Tãul Peleguta, Platoul Rades-Zlata, Stâna de Râu, Valea Galesului, Valea Rea, Valea Pietrele, Zona Cîmpusel, Cîmpu Mielului si Cabana Buta. Salvamontistii, ori jandarmii montani reusesc cu greu sã localizeze un rãtãcit, despre care aflã date de la rudele de acasã, din acest motiv, iar serviciul 112 nu poate fi apelat deloc în aceste situatii, de pe telefonul celui ce este în acel loc.
Diana Mitrache