Complexul Energetic Hunedoara va livra servicii de sistem la cerere. Potrivit unei reglementãri din viitoarea legislatie a pietei de echilibrare se limiteazã participarea producãtorilor de energie termoelectricã autohtoni de acum la reglajul tertiar lent al sistemului energetic national.
ANRE a publicat mai multe proiecte de ordine referitoare la viitoarea arhitecturã a pietei de echilibrare iar una dintre ele se referã la interzicerea apelãrii pentru o parte din reglajul tertiar lent a producãtorilor care acum pot primi aceste dispozitii de la dispeceratul energetic national. CE Hunedoara, care acum este în insolventã, are prin lege obligatia de livra însã aceste servicii de sistem, dacã i se cere. Conform unei Hotãrâri de Guvern adoptate în 2018, centralele CE Hunedoara trebuie sã asigure oricând rezervã de 400 MW în SEN, pânã în acest an.
“Pentru mentinerea nivelului de sigurantã a Sistemului Electroenergetic National, Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem cãtre Operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 400 MW, în conditiile reglementãrilor emise de Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Energiei”, se aratã în act.
“Operatorul de transport si sistem va stabili capacitatea lunarã corespunzãtoare serviciilor tehnologice de sistem reprezentând rezervã tertiarã lentã, din care o capacitate de 400 MW va fi alocatã pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A”, mai spunea documentul.
Modificãri vor surveni pe piata de energie.
„Ca urmare a acestei modificãri, nu mai sunt posibile dispozitiile de dispecer pentru reglaj tertiar lent date cu mai mult de 50 de minute înaintea ID (interval de dispecerizare – n.red.) si ca urmare s-a considerat cã nu se mai pot da dispozitii de pornire pentru grupuri cu timp mare de pornire si costuri de pornire corespunzãtoare. În consecintã, au fost eliminate prevederile privind oferta fixã de pornire, pornirea suplimentarã etc., acestea nemaiputând fi general aplicabile si dimensionate justificat în situatia participãri la piatã a consumului, pentru care nu existã date fundamentate statistic în ceea ce priveste costurile de oprire, repornire a consumului etc. Întrucât piata intrazilnica functioneazã pe bazã de produse variate, inclusiv bloc, iar aceasta are un domeniu transfrontalier, se apreciazã ca participantii se vor echilibra suficient pe pietele anterioare pietei de echilibrare, nemaifiind nevoie ca OTS sã utilizeze oferte fixe de pornire. Reglajul tertiar lent este ultima formã de echilibrare a sistemului energetic: grupurile energetice au la dispozitie pânã la sapte ore de la momentul apelãrii lor, pentru a “intra” în sistem. Dupã cum se vede, dispeceratul nu mai poate apela astfel de grupuri, dupã ce noile reglementãri vor intra în vigoare, decât cu 50 de minute înainte de orã la care trebuie sã intre în sistem. Asta înseamnã cã producãtorii care erau apelai pânã acum pentru aceste servicii de sistem nu vor mai fi solicitai. Este vorba despre Complexul Energetiv Oltenia, Hunedoara, si CET Galati.
Cosmin BACIU