Alarma s-a dat imediat dupã miezul noptii, dupã ce pompierii au primit sesizarea cum cã trenul cuprins de flãcãri este format din vagoane care transportã produse petroliere. Interventia de stingere a fost dificilã si a durat circa patru ore.
Pompierii militari din cadrul Detasamentului Petrosani au intervenit  cu patru autospeciale de lucru cu apa si spumã, douã autospeciale SMURD si un echipaj CBRN. ”Am fost anuntati la ora 00:07 sã intervenim pe calea feratã între localitãtile Merisor si Bãnita, unde a izbucnit un incendiu la o locomotiva  electricã ce tracta o garniturã tren marfã formatã din 1 locomotivã diesel si 40 vagoane tip cisterna destinate transportului de produse petroliere, fãrã continut. Având în vedere situatia creatã, la nivel ISU Hunedoara a fost activatã grupa operativã. (…) În urma evenimentului a fost  afectatã o locomotivã electricã Tip EA de 125 tone. (…) Prin eforturile pompierilor s-a reusit localizarea si lichidarea  incendiului în limitele gãsite, evitându-se dezvoltarea si  propagarea la vagoanele cisternã precum si pericolul unor explozii. În urma evenimentului nu au fost înregistrate victime”, a precizat ISU Hunedoara.
Datã fiind starea de pericol, prefectul judetului a dispus  activarea CJCCI cu reprezentanti din cadrul IJJ, IPJ, Serviciului Politie Transport Feroviar si Regulator circulatie CFR. Totodatã, misiunea de stingere a fost coordonatã de prim-adjunctul ISU Hunedoara, Lt.col. Claudiu Achim.  Traficul feroviar a fost restrictionat în zonã, fiind afectate 7 trenuri de marfã si un tren de cãlãtori cu 30 de pasageri, stationat în gara din Petrosani pânã spre dimineatã.
Maximilian Gânju