În Consiliul Judetean Hunedoara se discutã joi proiectul de hotãrâre privind mandatarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã ”Sistem integrat de gestionare a deseurilor în judetul Hunedoara” pentru încheierea unui act aditional.
Acesta va fi atasat la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare în zona de colectare 4 – Petrosani (Valea Jiului). În fapt, este vorba despre redeventa ce ar trebui plãtitã aici pentru gunoi, dar fãrã sã existe posibilitatea ca populatia sã fie nevoitã sã plãteascã mai mult pentru acest serviciu.
„În urma controlului Curtii de Conturi s-a vãzut cã zona 4 din Valea Jiului nu plãteste redeventa. Ea este aprobatã când a fost demarat acest sistem de management al deseurilor. Din pãcate, este o problemã în Valea Jiului, pentru cã este cuprinsã în cantitatea de gunoi  prognozatã si nu cea dusã la deponeu. Prin ceea ce facem acum în sedinta CJH, atât consiliul, cât si primãriile din Vale vor fi nevoite sã plãteascã redeventa în sumã fixã, asumatã de toti, prin documentul de pozitie. Dar, sub nicio formã nu sunt conditii ca pretul sã creascã”, a precizat Costel Avram, administrator public al  judetului Hunedoara.
De la 1 ianuarie 2020, pretul pentru depozitarea gunoiului, conform Ordonantei nr. 74/2018 creste de la 30 de lei la 80 de lei pe tonã, iar de anul viitor la 120 de lei, dar autoritãtile judetene ne dau asigurãri cã oamenii nu vor plãti mai mult. Cei 10 lei de persoanã sunt acum  suficienti si acoperã inclusiv aceastã crestere, plus redeventa ce va trebui plãtitã.
Unul din obiectivele prioritare ale României este dezvoltarea unui sistem de colectare separatã în vederea reducerii depozitãrii deseurilor si a încurajãrii reciclãrii. Taxa la depozitare reprezintã unul dintre instrumentele financiare de care sistemele de colectare si reciclare din România au nevoie, însã, în teren, colectarea selectivã este încã departe.
Diana Mitrache