Uimitoarea personalitate a doctorului în economie Aurel Vainer a creat o atmosferã incredibilã la ultima sedintã a actualului Senat al Universitãtii din Petrosani, atunci când i-a fost înmânat titlul de Doctor Honoris Causa.
A fost ceva ce l-a uimit efectiv si le-a multumit, în cel mai plãcut mod, celor ce  i-au oferit aceastã distinctie. În discursul sãu ne-a spus nouã, celor din comunitatea de la Petrosani, cã totul a cãzut ca din cer,  atunci când a aflat cã va primi acest titlu aici.
„Mã plec fatã de cei care au constituit acest centru universitar, care dintr-un institut de mine a devenit o  universitate în toatã regula. Titlul ce mi s-a oferit e un merit care efectiv a cãzut ca din cer, sã vã spun asa. Nu am avut contacte cu universitatea, dar mã simt foarte mãgulit, pentru cã evreii nu prea au fost mineri, aici, desi noi avem un domn, Rozenfeld, care a intrat în minã pânã de curând”, a spus dr Aurel Vaida,  presedintele Federatiei Comunitãtilor Evreiesti din România.
De altfel, pentru cã s-a aflat în Valea Jiului, locul în care ne-a spus cã muntii au în burtã cãrbuni, a tinut neapãrat sã ne spunã cã, desi mineritul îsi trãieste ultimele clipe, viata aici nu este pierdutã. Iar minerii sunt vãzuti ca adevãrati eroi.

„Aveam impresia cã sunt supra-oameni. Am întâlnit vreo doi, trei la o statiune de odihnã si am constatat cã sunt oameni, oameni. Iar în Bucovina am întâlnit tãrani – mineri. Adicã, tãranii, dupã ce lucrau la câmp, plecau în minã. Institutul de la Petrosani a dat oameni minunati si mã uitam la frumusetea acestor munti si spuneam cã sunt cãptusiti cu cãrbuni. Dar constatãm si cã astãzi cãrbunele nu mai e. Asa e lumea. Dar acest centru universitar are o evolutie spre bine, devenind un centru universitar cu mai multe specialitãti. Felicitãri si spun cã mã simt foarte onorat sã mi se atribuie mie acest titlul al Universitãtii din Petrosani”, a adãugat doctorul Aurel Vainer.
Doctorul în economie Aurel Vainer este o personalitate marcantã a lumii, dar felul în care a tinut sã fie prezent la Petrosani, a fost unul exceptional.
A primit cu emotie distinctia, dar a dat, în schimb, un imbold zonei. „Mineritul a ajuns într-un declin aproape total, mã refer la cel de cãrbune. Dar, nu se stie ce descoperiri se vor mai face, iar ceea ce existã în burta acestor munti va iesi din nou la ivealã si va fi nevoie de Petrosani. Este grozav, însã, cum s-a readaptat Petrosaniul la noile conditii. Eu cred în progresul României, pentru cã avem resursa umanã. Românii sunt oameni capabili si, în multe locuri din lume, sunt oameni de vârf si nu se poate cã la noi în tarã sã nu aparã nevoia de oameni de vârf”, ne-a mai spus Aurel Vainer.  Este un optimist si una dintre cele mai mari personalitãti ale lumii, iar la final, a vrut sã ne redea câte ceva din ceea ce înseamnã cultura comunitãtii din care face parte.
Diana Mitrache