Complexitatea dosarului de adoptie îi împiedicã pe cei care vor un copil sã apeleze la aceastã metodã.
Primul demers pentru adoptia unui copil este ca familia sau persoana sã contacteze Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului de unde domiciliazã. Procesul este unul anevoios care îi descurajeazã pe tineri sã adopte un copil. În momentul de fatã nu existã nici copii adoptabili la nivelul Directiei de Asistentã Socialã Petrosani.
“În anul 2019 am avut douã anchete pentru adoptii. Au fost cerute de cãtre instanta de judecatã. A scãzut numãrul adoptiilor fatã de anii anteriori. Cam 2-3 anchete pe an ni se solicitã. Ancheta noastrã este solicitatã de instantã si este ca orice anchetã socialã în care constatãm starea de fapt a locuintei a veniturilor. Acea familie trebuie sã întruneascã conditiile necesare pentru cresterea unui copil, dar dosarul de adoptie este unul destul de stufos. Copiii trebuie sã fie pe lista de adoptii”, a declarat Cristina Mraz, director executiv DLAS Petrosani.
Persoanele care doresc sã devinã pãrinti adoptivi trebuie sã prezinte conditii materiale si sã ofere garantii morale propice cresterii si dezvoltãrii armonioase pentru un copil. Familiile adoptive pot adopta copii din toate judetele tãrii în functie de disponibilitatea lor de deplasare.
Cosmin BACIU