Instalatii de gaz sigilate din motive de sigurantã, în judetul Hunedoara. Circa 1.400 de aparate alimentate cu gaz au fost sigilate în aria de activitate a E.ON Gaz Distributie în judetul Hunedoara, în primele nouã luni ale anului curent, pentru neconformitãti la instalatiile interioare care prezentau riscuri în exploatare.

Functionarea în conditii de sigurantã a instalatiilor interioare de gaz poate fi afectatã de uzurã acestora. Astfel, aparitia unor fisuri, deteriorarea îmbinãrilor si distrugerea în timp a etanseitãtii instalatiilor de gaz pot favoriza acumulãri de gaze care duc la incidente cu urmãri deosebit de grave.

În cadrul parteneriatului ”Împreunã pentru sigurantã”, încheiat în luna septembrie a.c., E.ON România si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã (I.G.S.U) readuc în atentia consumatorilor de gaze naturale obligatia pe care acestia o au de a efectua verificãrile si reviziile periodice la instalatiile de gaz, aceste operatiuni fiind esentiale pentru prevenirea producerii unor evenimente care se pot solda uneori cu pierderi irecuperabile.

Este responsabilitatea fiecãrui consumator de gaze naturale sã apeleze la serviciile firmelor specializate în domeniu pentru efectuarea verificãrii instalatiilor de gaz – o datã la doi ani, si reviziei acestora – o datã la zece ani, operatiuni care sunt obligatorii, conform prevederilor legale. Totodatã, consumatorii de gaze naturale trebuie sã întretinã instalatiile interioare de gaze naturale si sã respecte normele de utilizare ale acestora pentru functionarea în conditii de sigurantã.

Dacã în urma verificãrilor si reviziilor sunt depistate  neconformitãti, acestea trebuie remediate cât mai repede posibil de cãtre proprietarii instalatiilor de gaz, exclusiv prin intermediul firmelor autorizate de cãtre Autoritatea Nationalã de Reglementare în domeniul Energiei.(A.N.R.E.).

De la începutul anului 2012 pânã la finalul lunii septembrie, în urma verificãrilor si reviziilor instalatiilor de utilizare, urmare a neconformitãtilor depistate în judetul Hunedoara, compania noastrã  a fost nevoitã sã sigileze, pânã la remedierea acestora, circa 1.400 de aparate alimentate cu gaz.

Verificãrile si reviziile periodice reprezintã un element esential pentru siguranta utilizatorilor de gaze naturale, venind în completarea regulilor privind utilizarea corectã a gazelor naturale,  între care se mai numãrã apelarea la specialisti pentru orice modificare a instalatiilor interioare de gaz, respectiv curãtarea cosurilor de fum.

Raul IRINOVICI