Sãnãtatea populatiei din estul Vãii Jiului este pusã în pericol de o lunã de zile de când ambulanta paramedicilor de la SMURD nu mai functioneazã.
Oamenii care lucreazã în acest serviciu spun cã acum ar avea o masinã de teren, dar cã zeci de interventii nu au putut fi onorate, din cauzã cã nu existã o masinã potrivitã.
„În data de 2 decembrie s-a defectat ambulanta si am stat aproximativ douã sãptãmâni sã fie reparatã. S-a reparat, am lucrat cu ea 24 de ore, dupã care s-a stricat din nou si am primit un Landrover, cu care nu putem lucra”, a spus George Bogdan Musa, paramedic SMURD Petrila, unul dintre protestatari. Paramedicii afirmã si cã îsi cumpãrã singuri echipamentele si îsi cârpesc hainele pe care le îmbracã, iar promisiunile nu au avut niciun rezultat de 3 ani de zile când cautã sã fie ajutati. Si totul, cu un singur scop: sã salveze vieti. „În momentul de fatã nu ne putem deplasa la nimeni care ar avea nevoie de noi în orasul Petrila, neavând ambulantã, dar nici motorinã în masina ce ne-au dat-o. Nici ITP nu are masina pe care ne-au dat-o. Toti dau din umeri si nimeni nu vrea sã ne dea o ambulantã, ca sã putem lucra si sã ne desfãsurãm activitatea în continuare”, spune si Ioan Adrian Dolha, paramedic SMURD Petrila.
Mii de oameni au solicitat prin 112 o interventie la Petrila si, de cele mai multe ori a plecat o masinã din Petrosani. Asta, în timp ce echipajul de la Petrila, care ar fi putut sã intervinã prompt, a stat cu mâinile în sân. „Din 23 decembrie tot insistãm la Deva sã ne trimitã o ambulantã si nimeni nu face nimic. Sunt foarte multi oameni care au nevoie de noi si vã spun cã, la Petrila, în 2019, luna decembrie nu am lucrat, cã nu am avut ambulantã, în februarie nu s-a lucrat, cã nu am avut ambulantã si avem peste 1.300 de cazuri la care am intervenit ”, a mai adãugat paramedicul Ioan Adrian Dolha.
Oamenii se plâng si cã au salarii foarte mici si asta, chiar dacã fac acelasi lucru cu cei de la Salvare. „Avem un salar foarte mic, undeva la 1.800 – 1.900 de lei lunar, plus bonuri de masã. Dacã un coleg al nostru de la MAI, care face acelasi lucru, dar pe o ambulantã SMURD, are undeva pânã în 5.000 de lei. Noi luãm 1.800 -1.900. Un sofer de la Ambulantã  ia  5.000 – 6.000 de lei, iar noi tot 1.800 de lei. O asistentã are 6 sau 7 mii de lei si sunt discrepante foarte mari între noi si ei, care facem acelasi serviciu. O femeie de serviciu, o infirmierã ia 3.000 de lei plus bonuri de masã, iar noi suntem chiar ultimii”, afirmã George Bogdan Musa.
Problema oamenilor din Petrila, care au protestat pentru situatia în care au ajuns, a fost transatã de administratorul public al judetului Hunedoara, Costel Avram. „Sunt de acord cu oamenii, pentru cã ei fac acela;i lucru cu cei de la pompieri si ambulantã, dar salariile lor sunt de trei ori mai mici. Eu cred cã aici, Guvernul trebuie sã gãseascã solutia si sã fie un echilibru. Ei merg la acelasi caz, fac aceiasi treabã si unul ia 4000 de lei, sau 5.000 de lei si ei 1.800 de lei”, a precizat Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Imediat dupã ce oamenii au protestat la sediul din Petrila, se pare cã s-a gãsit si solutia si asta, în conditiile în care nu mai putin de 4 ambulante stau nefolosite, pentru cã ISU Hunedoara a primit masini noi.  „Vom prelua de la ISU 4 ambulante, din care una va merge la Petrila si modulul de acolo va avea una ca si cea care s-a stricat si vor continua munca”, a conchis Costel Avram.
Toti factorii responsabili pentru situatia creatã la Petrila au fost convocati la Consiliul Judetean Hunedoara joi, când sunt asteptati sã discute despre impasul fãrã precedent si primarul orasului Petrila Vasilicã Jurca, presedintele Salvital Hunedoara Petru Mãrginean, dar si reprezentantul ISU, Viorel Demean.
Diana Mitrache