Fracturi de coloanã vertebralã, multe luxatii si lovituri periculoase la cap. Toate  fac parte din bilantul Salvamont Straja, iar salvamontistii spun cã totul se întâmplã din vina celor care nu sunt atenti si nu respectã regulile pe pârtie.
„Din data de 18 decembrie si pânã acum, sunt 76 de solicitãri, dintre care 47 de evacuãri cu echipele  specializate ale SMURD, sau ambulanta.  majoritatea se întâmplã din cauza nerespectãrii conduitei elementare de comportament pe zona schiabilã. Turistii, pe an ce trece, pierd notiunea de fair play, asa încât cel din deal sã-l ocoleascã pe cel din vale si asta duce la tamponãri. De aici se aleg cu fracturi si traumatisme destul de severe. Avem 3 fracturi de coloanã, avem peste 16 traumatisme craniene si fracturi, luxatii si diferite boli cronice  pentru care au solicitat ajutor la noi”, a spus George Resiga, seful Salvamont Lupeni, Straja.
Toate acestea si faptul cã unii au impresia cã la munte regulile nu îi afecteazã, i-au fãcut pe cei din Lupeni, care administreazã  domeniul schiabil din Straja, sã ia mãsuri în consecintã. Asta înseamnã cã toti cei indisciplinati vor ajunge sã plãteacã pentru  conduita lor.
„Noi, cu sprijinul primãriei si Consiliului Local din Lupeni am elaborat un regulament de comportament pe zona schiabilã. Acest regulament a fost  aprobat si urmeazã ca, în câteva zile sã fie pus în aplicare. Nu ne gândim, în mod deosebit la amenzi, cu toate cã sunt prevãzute si amenzi, ci pur si simplu ne vom axa pe o constientizare a schiorilor care se aflã pe domeniul nostru, asa încât ei sã stie cã au de respectat norme de  conduitã, pentru a evita transformarea unei vacante într-o tragedie”, a mai spus George Resiga.
Si cei care administreazã pârtiile spun cã observã foarte bine cum oamenii se accidenteazã din cauzã cã nu respectã normele elementare, iar turistilor le sunt fãcute câteva recomandãri:
„Sã schieze foarte precaut, sã nu îsi depãseascã conditia de schior sau cea de  snowboarder, adicã sã schieze în limita pe care ei considerã cã ei pot controla zãpada, schiurile, sau snowboard-ul”, a adãugat si Alin Pãrãu, administratorul pârtiilor.
În Straja, în perioada vacantei de iarnã si a sãrbãtorilor, media  zilnicã a celor care s-au accidentat la schi a fost de 8.  Toti au suferit traumatisme prin cãdere si lovire si, de cele mai multe ori, salvamontistii constatã cã turistii sunt indisciplinati, nu tin cont cã nu pot coborî pe o pârtie grea si, ca atare, se accidenteazã si ei, dar accidenteazã si alti oameni de pe pârtie.
Diana Mitrache