La împlinirea a 30 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, autoritãtile judetene au acordat  titlul de Cetãtean de Onoare al Judetului Hunedoara Eroilor martiri, Rãnitilor si Retinutilor Revolutiei Române din Decembrie 1989.
Evenimentul, care a avut loc miercuri seara, a fost gãzduit la Teatrul de Artã Deva, si i-a reunit pe urmasii Eroilor Martiri, pe Rãnitii si Retinutii Revolutiei Române din Decembrie 1989, originari din judetul Hunedoara, care prin curajul si spiritul de sacrificiu de care au dat dovadã, au contribuit la victoria Revolutiei din Decembrie 1989. Alãturi le-au fost oficialitãti locale si judetene, reprezentanti ai institutiilor subordonate Consiliului Judetean Hunedoara, ai Episcopiei Devei si Hunedoarei.
Diplomele de Cetãtean de Onoare al judetului Hunedoara au fost decernate de presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, în urma votului dat de consilierii judeteni în plenul sedintelor din 29 noiembrie si 5 decembrie 2019.
„A fost un eveniment emotionant, în cadrul cãruia, Consiliul Judetean Hunedoara a încercat sã multumeascã celor care au avut curajul, în urmã cu 30 de ani, sã lupte pentru libertate si pentru posibilitatea de a ne spune pãrerea fiecare dintre noi, liber, fãrã niciun fel de  opreliste. Eu cred cã avem acum aceastã posibilitate si sunt convins cã lucrurile se vor îmbunãtãti cu fiecare zi care trece, pentru cã aceastã îmbunãtãtire trebuie sã anime  activitatea socialã”, a precizat Mircea Bobora, presedintele CJ Hunedoara.
„Retrãiesc întotdeauna, în luna decembrie, emotia anului 1989, atunci când regimul de tristã amintire antipopular si antiromânesc, a fost înlãturat prin efortul  nostru, al celor care am iesit în stradã. De asemenea, am ocupat sediile puterii de stat si de partid de la vremea respectivã. Totodatã, sunt convins cã Revolutia Românã din Decembrie 1989 a deschis un drum nou, foarte important pentru tara noastrã si pentru toti cetãtenii români, manifestându-se, astfel, destinul fast al României pentru viitor, împlinindu-se un vis al unor înaintasi. Amintesc aici, printre ei, pe Miron Costin, Dimitrie Cantemir, Scoala Ardeleanã.  Cei care au subliniat destinul european al poporului român. Glorie eternã eroilor Revolutiei Române din Decembrie 1989”, a mentionat presedintele Asociatiei Judetene a Rãnitilor si Urmasilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Hunedoara-Deva, prof. dr. Gheorghe Firczak.
La reusita evenimentului, prin care s-au aniversat 30 de ani de la Revolutia Românã din Decembrie 1989 si au fost comemorati eroii martiri, au  contribuit, alãturi de Consiliul Judetean Hunedoara, Biblioteca Judeteanã ”Ovid Densustianu” Hunedoara-Deva, Centrul de Culturã si Artã al Judetului Hunedoara, Colegiul National Pedagogic ”Regina Maria” Deva si Asociatia Judeteanã a Rãnitilor Revolutiei si Urmasilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Hunedoara-Deva.