Din 2011, o familie din zona Craiovei vine la Petrosani cu brazi, iar în acest an a adus doar pomi din pepiniera proprie, care au crescut frumos timp de 10 ani.
Pomii sunt extraordinar de frumosi, iar oamenii deja au venit al piatã, de teamã sã nu rãmânã fãrã.„Da, vine Mos Crãciun si vreau sã cumpãr un brad frumos pentru nepoti, ca sã fie frumos la noi. Vin la noi în vizitã si am ales de aici un brad foarte frumos. Nu este deloc devreme, cã mai târziu nu mai gãsesc. Sunt putini brazi pe piatã. Nu stiu nici cât costã, dar e frumos si preturile aici mi se par bune, fatã de cele din supermarket-uri. E si frumos si la pret bun”, a spus unul dintre primii cumpãrãtori din ziua de luni.
Si, chiar dacã pare paradoxal, în zona noastrã, brazii ajung tocmai dintr-o pepinierã din Craiova. Si asta, în conditiile în care aici este o zonã de munte cu multi brazi. „Sunt clienti. Avem la 75 de lei, de la 1,50m, la 1,70m. Si de la 1,70m la 2m, bradul se vinde la 120 de lei. Cumpãrã lumea si suntem multumiti. Pepiniera fiind a noastrã, ne permitem sã vindem brazi la preturi bune si cu si fãrã rãdãcinã, iar cei care cumpãrã brazi cu rãdãcinã, pot, dupã Crãciun, sã îl planteze în curte, undeva”, ne-a spus vânzãtoarea, cea care îi si creste cel putin 10 ani.
Copacii care au ajuns acum în piatã au fost sãditi în 2006 si acum au ajuns la o formã excelentã.
În zona municipiului Petrosani au ajuns doar câtiva comercianti de brazi si, chiar dacã mai este o sãptãmânã pânã la Crãciun, sunt oameni care deja cumpãrã. Mai mult, pentru cei care nu vor un brad întreg, comerciantii au adus si crengi, care se vând la preturi mai mici, accesibile oricui vrea sã simtã mirosul Crãciunului.
Diana Mitrache