Ne revoltãm cã primarii nu stiu sã cheltuiascã eficient banii de la bugetul local, îi dau pe petreceri în stradã, ori îi investesc în lucruri de care, aparent, nu avem nevoie. Dar putini sunt cei care stiu cu cât contribuie oamenii dintr-un oras la buget.
La Petrosani, spre exemplu, suma trece putin de 14 milioane de lei, în conditiile în care nu toti si-au achitat dãrile pe 2019, însã, cei mai mari datornici sunt societãtile comerciale puternice, cele care, an de an, au restante. În cifre exacte, asta înseamnã, fix 14.249.590,20 lei, care proveneau din amenzi, salubritate, impozite si taxe locale.
„La finele acestui an este un grad de încasare de aproape 90%, în cazul persoanelor fizice. Mai vin si persoanele juridice pânã în 31 decembrie si mai fac plãti. La gunoi, cred cã avem 85%, grad de încasare”, a precizat Alin Gal, sef al Serviciului Impozite ti Taxe Locale din Petrosani , cel care ne-a dictat si cifra încasãrilor totale din acest an.
Cele mai vii reactii, la Petrosani, spre exemplu, au fost legate de finantarea soclului statuii Sfintei Varvara, ultima investitie a municipalitãtii. Asta, deoarece contribuabilii au considerat cã suma pentru realizarea acestui obiectiv a fost una mult prea mare. Valoarea totalã a lucrãrilor, conform devizului general, a fost de aproximativ 221.300 lei cu TVA.
De anul viitor, însã, impozitele cresc cel putin cu rata inflatiei. „Impozitele si taxele locale, doar cele în sumã fixã, în lei, conform Codului Fiscal, vor creste cu rata inflatiei, respectiv 4,6 %. Este o crestere mai mare fatã de anul trecut, când aceasta a fost de 1,34 rata inflatiei”, mai spune Alin Gal. Cei mai buni contribuabili sunt pensionarii si ei sunt primii care, la început de an, ca sã beneficieze de bonificatii, se aseazã disciplinat la rând sã îsi achite impozitele locale. Anul viitor, însã, cel putin douã sãptãmâni, ar putea sã nu functioneze serviciile de acest gen la ghisee, pânã la stabilizarea sistemului informatic.
Diana Mitrache