Termoficarea nu este un serviciu rentabil. O spun chiar cei care cer asta, iar primarul din Petrosani, desi recunoaste cã cere un serviciu ineficient, nu renuntã la idee.
Lideri ai minerilor, dar si primarii din Valea Jiului si Deva au purtat discutii la Bucuresti, discutii în care s-a pus problema termoficãrii, iar totul se pare cã a rãmas la latitudinea administratorului de la CEH.
„Suntem de acord cã trebuie sã se furnizeze agent termic, dar si abonatii trebuie sã fie de acord cã pentru asta trebuie sã plãteascã. Nu stiu cum se va solutiona pânã la urmã, cã totul a rãmas la latitudinea administratorului judiciar în ceea ce priveste furnizarea agentului termic. Sunt probleme legate de încasarea serviciilor furnizate de CEH pentru energia termicã”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
În replicã, primarul din Petrosani a spus cã sunt pierderi si cã abonatii, mai putini de la an la an din cauza serviciilor slabe, nu sunt dispusi sã plãteascã mai mult decât le indicã apometrele. În fapt, CEH are pierderi mari pe retea, iar acestea nu sunt contorizate si la abonati si de aici diferentele mari dintre ceea ce cere CEH la facturi si ceea ce achitã populatia. „Nu este vina noastrã cã CEH nu produce curent decât douã zile pe lunã, ca sã îsi ia salariile si merg pe Cazanul cu Apã Fierbinte. Noi am mentinut, de-a lungul timpului sistemul la Petrosani, si pentru a ajuta Complexul Energetic Hunedoara în ceea ce însemna negocierea cu Comisia Europeanã. Dar acum nu discutãm de investisii în magistrala ce apartine de CEH si care e degradatã, sau de faptul cã la Petrosani noi am modernizat peste 50% din retele, dar sunt în continuare pierderi. Mai sunt 800 de abonati, nu 2000 si e clar cã activitatea aceasta, din punct de vedere economic, nu mai este rentabilã, însã, noi vorbim de o situatie specialã, când este frig afarã si ei trebuie sã dea cãldurã”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, singurul oras unde populatia mai este bransatã la sistemul de termoficare de la Termocentrala Paroseni.
Deocamdatã, însã, nimeni nu îsi asumã acest serviciu, singurii care pot lua decizia furnizãrii fiind cei de la CEH. Tehnic, spune Iacob Ridzi, CEH ar putea furniza acest serviciu în maxim o sãptãmânã.
Diana Mitrache