Zeci de oameni, care locuiesc în casele din zona Triaj de la Petrosani, ce apartin Regionalei CFR Timisoara, sunt zilnic în pericol. De pe acoperis cad mereu tigle, iar în aceastã iarnã oamenii se tem cã vor avea soarta celor de la Aninoasa, care s-au trezit la prima zãpadã cu acoperisurile prãbusite.
Si asta, desi de un an de zile au cerut sprijin celor de la Regionalã, cãrora le plãtesc chirii, însã, fãrã niciun rezultat. Ba mai mult, CFR aruncã tot greul pe bietii oameni care sunt proprietari. Asta pentru cã vreo 7 familii au reusit, prin diverse combinatii, sã îsi cumpere aceste locuinte. „Mi s-a spus cã vin sã repare acoperisul, cã este foarte periculos pentru oameni. Uitati-vã cum ne cad tiglele de câte ori bate vântul mai tare. Ti-e fricã sã mergi pe lângã clãdire. Si au spus cã vin sã ne repare, dar noi, cei care am cumpãrat apartamentele, suntem somati sã plãtim 8.200 de lei, iar ceilalti nu. Dar nu a venit nimeni sã repare, nici asa. Noi am zis cã, dacã aveam toti suma asta ce ne-o cer ei, ne duceam în altã parte, nu mai stãteam aici ”, a spus Aurelia Curelar, locatarã a unuia dintre blocuri.
Majoritatea celor ce locuiesc aici este formatã din oameni cu posibilitãti modeste si, dacã pun la socotealã cã fiecare a cumpãrat imobilul cu mai putin de 7.500 de lei, suma ce le este acum cerutã pentru acoperis, depãseste valoarea locuintei. „E grav. Uitati-vã cum stãm. Copiii ne sunt în pericol si în casã si nu stiu ce vom face în casã. Plânge mereu din cauza asta”, spune Floarea Rutã, o femeie bãtrânã, pe care am gãsit-o cu lacrimi în ochi de spaimã.
„Acoperisurile sunt foarte vechi. Blocul acesta a fost finalizat în 1963, iar de atunci nu a fost reparat. Eu am cumpãrat apartamentul de la ultimul etaj în anul 2007 si m-am mai ocupat de acoperis, cât am putut. Acum s-au rupt douã bârne si nici nu trebuie sã dea zãpada de anul trecut, pentru cã va pica jos. Eu am pus niste sârme, dar nu tin”, a adãugat si Stefan Oagãn, unul dintre cei ce locuieste la ultimul etaj.
Acoperisul este atât de subred încât oamenii de aici nici nu se gândesc cã nu se va prãbusi. De altfel, din pod se vede cerul si toate bârnele vechi de lemn sunt putrezite. Oamenii au fãcut fiecare ce a putut, însã, infiltratiile nu au putut fi stãvilite, asa încât acum asteaptã ziua în care se vor prãbusi. „Luna aceasta avem un an de zile de când suntem în luptã cu cosmarul acestor oameni, cetãteni ai municipiului Petrosani. Este un real pericol la aceste douã blocuri, pentru cã, în mod normal, ar trebui împrejmuite. Cosurile sunt pe cale sã cadã, pe acoperis sunt copaci. Oamenii au primit doar adrese prin care sunt somati, cei 7 proprietari, alti 19 fiind chiriasi ai CFR, cã sunt rãspunzãtori de reparatii. Cosmarul va veni sigur în iarna asta”, a spus Viorel Pascu, consilier local de la Petrosani, care s-a ocupat de demersurile necesare.
Din luna decembrie a anului trecut, acesti oameni au tot cerut sprijin si consilierul Viorel Pascu a fãcut plângeri la Inspectia de stat în Constructii, la Regionala CFR Timisoara, la Oficiul National pentru Protectia Consumatorului si a primit doar confirmarea cã situatia este gravã. Acum, urmeazã sã se adreseze Avocatului Poporului si sperã sã nu se prãbuseascã, între timp, constructiile vechi de aici.
Diana Mitrache