Suspansul în dosarul “Uricani 2011” se mentine pânã în data de 20 decembrie. Atunci, Curtea de Apel  Alba Iulia ar putea pronunta o sentintã definitivã.  Au trecut 8 ani de la tragedia de la mina Uricani în care cinci  electricieni si-au pierdut viata. Dosarul se judecã la Curtea de Apel Alba Iulia, dupã ce inculpatii au fãcut apel în urma sentintei declarate de Judecãtoria Petrosani.
Aurelian Ciucã si Florin Nicusor Moga au fost condamnati la patru ani de închisoare cu  suspendare pentru ucidere din culpã.  Instantã a stabilit si  termen de încercare de  7 ani, pentru cei doi.
“Condamnã pe inculpatul Ciucã Aurelian Dragos la pedeapsã de 4 (patru ani) închisoare, pentru infractiunea de ucidere din culpã. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executãrii pedepsei principale si accesorii aplicate inculpatului Ciucã Aurelian Dragos pe un termen de încercare de 7 (sapte ani)”, aratã solutia Judecãtoriei Petrosani.
“Condamnã pe  inculpatul Moga Florin Nicusor la pedeapsã de 4 (patru ani) închisoare, pentru infractiunea de ucidere din culpã. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executãrii pedepsei principale si accesorii aplicate  inculpatului Ciucã Aurelian Dragos pe un termen de încercare  de 7 (sapte ani)”, aratã aceeasi instantã.
Claudiu Butari a fost condamnat la 3 ani si sase luni de închisoare cu suspendare, iar Florinel Moldovan a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Judecãtoria Petrosani a decis, însã, încetarea  procesului penal pentru infractiunile la sãnãtatea si securitatea în muncã, în cazul celor 4 inculpati.  În schimb, inculpatii  trebuie sã plãteascã în  solidar, cu Compania Nationalã a Huilei, despãgubiri rudelor  victimelor decedate în accidentul de muncã. Astfel, câte 120.000 de lei se vor achita cãtre cei cinci copii ai victimelor, 70.000 de lei se vor achita nevestelor minerilor decedati, iar una din rudele victimelor decedate va primi 20.000 de lei.
Cinci angajati ai EM Uricani si-au pierdut viata, pe 5 februarie 2011, într-o explozie care a avut loc la 430 de metri adâncime, în subteranul minei. Deflagratia s-a produs dupã ce o echipã formatã dintr-un inginer si patru electricieni a executat lucrãri de revizie la un transformator electric si apoi a cuplat instalatia. În dosarul accidentului de muncã de la Mina Uricani din 5  februarie 2011, soldat cu moartea a cinci electricieni, au fost trimisi în judecatã patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere.
Cosmin BACIU