Pentru unii, ziua lor e în fiecare sãptãmânã, pentru altii Mos Crãciun existã si vine de la primãrie, iar altii îsi imagineazã cã sunt în vacantã si lumea lor este cea mai fericitã. Asa vãd copiii de la Pollicino din Petrosani lumea, una veselã, iar o serbare, la final de an, e tot ce asteaptã.
Nu sunt cei mai buni, dar sunt cei mai veseli si pentru ei, Mos Crãciun existã, indiferent de câti ani au. Au venit pregãtiti pentru serbare, s-au îmbrãcat în costume populare si au dat tot ce s-a putut. Vorbim despre copiii de la Pollicino, primii care au colindat si au deschis seria spectacolelor de Crãciun la Petrosani.
„Am venit aici sã particip la serbare. Vine Mos Crãciun”, au fost câteva cuvinte pe care o fetitã în scaun cu rotile mi le-a spus. O alta a spus cã vineri e ziua ei. În fiecare vineri si nimeni nu a contrazis plãcerea ei. Sunt fericiti si Casa Pollicino e locul de întâlnire. Acum, însã, au venit la primãrie, unde au cântat colinde si au dansat într-o horã în care s-au prins toti cei prezenti în salã. Si ei au îmbrãcat costume populare si fericirea se citea pe chipul fiecãrui copil, iar Serbarea pomului de Crãciun, chiar dacã a pãrut una scurtã, ea a fost îndelung pregãtitã de fiecare, pentru cã fiecare este special în felul sãu. „Noi venim aici a 10-a oarã si, pentru cã existãm de 10 ani, de 10 ani venim aici la invitatia celor de la primãrie, sã participãm la acest eveniment deosebit. Pentru noi, Ziua Persoanelor cu  dizabilitãti, care se sãrbãtoreste în 3 decembrie, începe practic marcarea urmãtorului eveniment a lui Mos Nicolae si apoi deschide sãrbãtorile de iarnã. E o lunã cu mult frumos, iar copilasii nostri îl asteaptã foarte mult. Participãm cu drag si este important pentru ei. Este greu si este si foarte frumos, pentru cã toate colegii mei încep pregãtirile cu mult timp înainte si multã rãbdare si dedicatie, iar rezultatele sunt minunate”, a spus Felicia Presecan, director al Casei Pollicino, care era extrem de entuziasmatã cã,  printre cei ce dansau se afla si o fetitã cu Sindrom Down, ce de o sãptãmânã a învãtat sã meargã, lucru  absolut uluitor si care încununeazã eforturile celor ce muncesc cu ei.
Vin de când erau copii mici si tuturor le-am observat cresterea. S-au fãcut mari si pentru pãrintii lor serbarea de la primãrie este un lucru cu care se mândresc.
„Pe fetita mea o cheamã Carina si suntem multumiti cã existã Pollicino, cã suntem aici de 10 ani si recunosc cã fãrã Pollicino nu stiu ce am fi fãcut în orasul nostru micut si multumim cã cei de la primãrie s-au gândit la noi. Copiii nostri sunt fericiti si acesta este scopul  nostru în viatã: sã îi vedem fericiti”, a spus o mãmicã, una dintre cei ce si-au adus si  si-au filmat si aplaudat copiii la serbarea de Crãciun.
„La noi Mos Crãciun a venit mai repede putin, pentru cã voi sunteti cei mai speciali copii pe care noi îi avem si sunteti primii care primiti cadouri de la Mos Crãciun”, le-a spus si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Acesti copii sunt speciali si efortul lor de a încropi o  astfel de serbare la finele fiecãrui an vine sã rãsplãteascã efortul dascãlilor lor si a celor care nu îi uitã în  preajma Crãciunului.
Diana Mitrache