De la mina Paroseni vor pleca 141 de mineri, iar de la Uricani, 129 de angajati. Lor li se adaugã 19 oameni din personalul tehnico-administrativ, iar acestea sunt ultimele disponibilizãri pentru anul 2019.
De acum, tot ce este la suprafata minelor va fi ras, iar subteranul va fi pus în sigurantã. O spun cei care se asigurã acum cã minele se închid conform graficului stabilit, iar oamenii pleacã cu banii de disponibilizare, plus facilitãtile oferite de ordonanta pentru care au si protestat în subteran.
„Din 363 de angajati pe care îi mai are societatea în momentul de fatã, 288 de persoane se aflã în preaviz, iar din 31 decembrie pleacã din sistem”, a spus Petre Drãgoescu, director tehnic SNÎMVJ.
Angajatii disponibilizati vor beneficia de venituri de completare si de vechime în muncã pentru maxim 24 de luni, o parte dintre cei care pleacã având deja de vârsta de pensionare. La disponibilizare, minerii primesc acum 37.200 de lei brut.
„Odatã notificat programul, la Comisia Europeanã în 2011, statul român s-a obligat sã asigure, pe tot parcursul disponibilizãrilor, acea protectie socialã de care ar trebui sã se bucure toti cei care vor pleca din sistem. Au apãrut si normele de aplicare a Ordonantei nr 69, iar plãtile compensatorii vor fi la acelasi nivel, ca de fiecare datã. Marti, 3 decembrie, a apãrut publicatã HG de reîntregire a ajutorului de stat, urmeazã sã se producã si HG de rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli, asa încât pe toate capitolele sã fie acoperitor, sã nu avem probleme cu salariile si plãtile compensatorii”, a mai precizat directorul SNÎMVJ.
Începând cu data de 1 ianuarie 2020, cele douã exploatãri de cãrbune din Valea Jiului vor întra într-o nouã etapã a procesului de închidere si ecologizare. Acest lucru înseamnã cã se vor încheia toate activitãtile din subteran, vor fi închise toate cãile de acces în subteran si vor fi demolate toate clãdirile de la suprafatã.
„Amplasamentele celor douã exploatãri miniere vor fi predate antreprenorului, Castrum, mai exact si se vor desfãsura doar activitãti de valorificare a activelor pe care le avem puse pe Bursa de Mãrfuri, ori urmeazã sã fie puse acolo, dar vor fi întocmite si documentele ce prevãd lucrãrile ce se vor face, atât în incintele principale, cât si pe haldele de steril, sau acolo unde mai avem si incinte exterioare, cum e la Uricani, putul est”, explicã Drãgoescu. În aceastã lunã, ultima din 2019, se fac ultimele lucrãri de închidere în subteran. Potrivit specialistilor, se închid ferestrele digurilor de rezistentã, asa încât la finalul anului sã îsi înceteze activitatea toate masinile de extractie. Toate constructiile speciale fãcute de mineri ca sã fie în sigurantã pe perioada exploatãrii huilei, vor fi si ele demolate si spatiul va fi umplut cu piatrã, procedeu numit rambleere.
Diana MITRACHE