Complexul Energetic Hunedoara trece printr-o perioadã în care, desi a deschis ceva mai multe abataje de huilã, minerii supravietuiesc de la o lunã la alta, doar cu ce reusesc sã vândã pe piatã.
Si la fel s-a întâmplat si toatã vara, Conducerea CEH, care a dus firma în insolventã, recunoaste cã productia este slabã si cã reuseste cu eforturi sã asigure salariile. „Complexul Energetic Hunedoara mai dã 2.000 – 2.200 de tone de huilã, în functie de starea în care se aflã, la un moment dat, abatajele din care exploatãm. Ca si anul trecut, când tot asa nu aveam stocuri, am mers de pe o zi pe alta. Situatia, la momentul de atunci, era mai rea, cã nu aveam atât de multe capacitãti de productie deschise si am trecut iarna, cu mici importuri de la Vitol, cãrora le plãtim pe loc, cã altfel nu pleacã trenul. Acum, Mintia merge cu un cazan si consumã 1.200 de tone, iar dacã functionãm cu grupul 2.200 si putem asigura. Pe Paroseni, o sã functionãm, în functie de necesar, pentru asigurarea fondurilor de salarii”, a spus Samuel Dioane, directorul general al CEH.
CEH importã cãrbune din Indonezia si deja la Mintia s-au fãcut probe în acest sens. De precizat cã, asa cum spun cei de la CEH, huila din import este net superioarã celei din Valea Jiului. Capacitatea caloricã a acestui cãrbune este de 6.000, în timp ce huila exploatatã în Valea Jiului are maxim 4.500. În aceste conditii, primele ortacilor, pentru acest Crãciun sunt încã în discutii. „Fondul de salarii pe CEH ajunge la 9 milioane de lei plata si avansul la 4 milioane de lei. La acestea se adaugã tichetele cadou care ajung pânã într-un milion de lei. Cam 15 milioane de lei are nevoie CEH, iar problema tichetelor de Crãciun vã fi discutatã cu sindicatele si administratorul special. Sã vedem ce solutie vom gãsi si asta, în functie de pretul de pe piatã”, mai spune Dioane.
Sunt datorii istorice care tin pe loc activitatea CEH, iar administratorii actuali spun cã reusesc cu greu sã facã fatã, doar din piata de energie în care vând energie. „Îmi propun cã oamenilor sã le fie respectat Contractul Colectiv de Muncã, ca oamenii sã îsi ia banii la timp si si bonusurile care sunt trecute în contract. Prima de Crãciun este în discutii si nu as vrea sã fac o promisiune pe care sã nu o pot respecta. Vreau sã stiu exact dacã financiar putem acorda primã si în ce cuantum”, a precizat Cristian Rosu, noul administrator special de la CEH.
Minerii au ajuns sã câstige foarte putini bani, în comparatie cu alte ramuri de activitate si, în ciuda faptului cã este nevoie de personal, nu prea mai vor oamenii sã lucreze la minã. „În functie de postul pe care e încadrat, un mâner de 43 de ani, vã dau un exemplu, poate câstiga pânã la 3.500 de lei, iar dacã face si posturi suplimentare, când lucreazã sâmbãta, pe comandã, poate ajunge la maxim 4.000 de lei”, mai spune Samuel Dioane, care confirmã faptul cã oamenii nu mai vor sã lucreze.
Diana Mitrache