O delegatie de tineri din Grecia si Italia sunt acum la Petrosani si au fost primiti de colegii lor de la Colegiul National Mihai Eminescu, pentru cã au venit sã petreacã aici Ziua Nationalã a României.
Este un proiect Erasmus, în cea de a doua etapã, prima desfãsurându-se în Grecia, în aceastã primãvarã.
„Va fi o experientã foarte interesantã pentru oaspetii nostri din Italia si Grecia. Italienii sunt mai aproape de noi din punct de vedere al traditiilor, iar pânã la urmã cred cã aceste 6 în care vor participa la diverse activitãti la noi, vor rãmâne în memoria lor ca o experientã deosebitã”, a spus Alexandru Lãutaru, directorul C N Mihai Eminescu din Petrosani. Tinerii sunt gãzduiti de elevii acestui liceu, acasã si astfel, aflã exact cum petrecem noi, românii, de Ziua Nationalã, dar si care ne sunt obiceiurile.  „Proiectul se desfãsoarã în 3 tãri si este un schimb de experientã. Promovãm cultura si traditiile locale si de aceea, pe timpul sederii lor, le-am pregãtit niste activitãti prin care sã reflectãm românilor. De exemplu, de 1 decembrie o sã îi ducem la Muzeul Momârlanului, iar apoi la Muzeul Instalatorului, la Petrila, ma minã”, a spus si Andrei Voinic, elev din Petrosani. Italienii si grecii sunt deja încântati  de gazde si abia asteaptã experienta de Ziua Nationalã. „În acest proiect ne dãm seama de diferentele  culturale, vizitãm tara voastrã si avem experiente plãcute”, ne-a explicat un elev din Grecia.
„Proiectul este unul foarte particularizat, pentru cã ne este aproape de suflet. Reflectã culturile din cele 3 tãri: România, Grecia si Italia, fiind o experientã profundã. Învãtãm lucruri de care nu stiam, trecem peste stereotipuri si învãtãm sã nu mai avem idei preconcepute despre oamenii pe care altfel nu îi stim. Descoperim mâncarea din fiecare tarã si este un proiect care ne lasã sã experimentãm tãrile în care ne aflãm. Îmi place aici cum aratã clãdirile, diferit, putem vedea care este diferenta de pret la apã, mâncare, iar asta aratã latura economicã a tãrii, fiind cu adevãrat o  experientã ce ne deschide  ochii tuturor”, a completat si un elev din Italia.
De Ziua Nationalã a României, acesti tineri vor lua parte la experienta pe care le-o propun elevii Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani. Aici vor fi reprezentate toate regiunile tãrii noastre, cu muzicã, dans, mâncare si traditii, iar strãinii pot afla astfel care sunt si diferentele de la o regiune la alta a acestei tãri.
Diana Mitrache