Anul 2019 a punctat câteva jubilee în sportul Vãii Jiului care au fost marcate asa cum se cuvine.  Echipa de rugby Minerul Lupeni si-a aniversat (desi ea este desfiintatã demult…) 100 de ani de existentã, la fel fotbalul de la Jiul Petrosani. Si handbalistii de la Stiinta Petrosani au avut un moment jubiliar, împlinirea a 70 de ani de la înfiintare. Clubul Sportiv Scolar Petrosani a împlinit 65 de ani de existentã dar aici nimeni n-a miscat un deget… Poate în 2024 la împlinirea vârstei de 70 de ani. Anul 2020 aduce în atentie câteva momente jubiliare.
CS Vulcan la centenar.
Poate cã cel mai important moment de anul viitor ar fi marcarea  a 100 de ani (1920)  a înfiintãrii echipei de fotbal CS Vulcan în present înglobatã în CSM Mihai Viteazul Vulcan.  Timp de 2 ani (1924-1926) echipa a fost într-o fuziune cu CAM Petrosani (Viitorul Jiul) sub numele de UCAS Petrosani. Este perioada în care echipa a jucat o finalã a campionatului national, în 1925, la Arad, pierdutã cu 1-5 cu Chinezul Timisoara.
Practic acest succes poate fi atribuit în ambele directii, atât spre CS Vulcan cât si spre Jiul Petrosani.
Sase decenii de fotbal în ”Dealul Institutului”
În fine cel mai ”tânãr” jubileu este destinat echipei de fotbal Stiinta Petrosani,  înfiintatã în anul 1960, care va împlini la anul 60 ani. Este un moment important  pentru o echipã ce a avut performante la nivelul diviziei ”C”, reusind sã adune de aproape douã decenii, în fiecare an, generatiile de fotbalisti ale Stiintei.
Jiul câStigã în ”B”
Un alt moment jubiliar este împlinirea a 85 de ani (1936) de la câstigarea de cãtre Jiul Petrosani a primei editii de divizia ”B” (1934-1935)
GENU TUTU