Mai multi cersetori, care nu au domiciliu în Petrosani, reusesc sã-si obtinã rezidentã prin intermediul unor familii care iau aceste persoane în casã si le întocmesc actele pentru o perioadã de 10 ani.
Cazurile au ridicat suspiciuni în rândul autoritãtilor locale de la Petrosani, motiv pentru care consilierii  municipali au adoptat un proiect de hotãrâre prin care Politia Localã poate sanctiona mai usor cersetoria. Au  existat discutii pe  marginea acestui proiect, care a fost îmbunãtãtit.
„Eu am discutat cu dl. Lãutaru si am vãzut o neconcordantã aici. La art. 1 ,,fapta se sãvârseste în  urmãtoarele conditii: prin ocupare de locuri publice, deterioararea conditiilor de mediu, estetice sau civice pe raza administrativ  teritorialã a municipiului Petrosani”. Asta înseamnã cã de  exemplu vine cineva si cerseste printre mesele de pe zona pietonalã, noi nu o sanctionãm pentru cã nu ne deranjeazã nici vizual, nici nu ocupã domeniul public. Eu cred cã trebuie sã sanctionãm cersetoria pentru cã este antecamera infractionalitãtii. Dacã nu sanctionãm faptele de cersetorie indiferent de conditiile în care ele s-au produs putem da impresia cã nu ne intereseazã si nu vom sanctiona nici alte fapte mult mai grave.
În mare majoritate cei care cersesc sunt niste victime a celor de  trafic de persoane. Eu propun sã scoatem aceste conditii cu  riscul de a nu trece de prefecturã. Stiti cã în Legea 61 existã o  contraventie similarã dar se sanctioneazã în conditiile în care fapta se sãvârseste în mod repetat. Pânã la urmã cum dovedesti cã acea persoanã a sãvârsit contraventia în mod repetat. Din punctul meu de vedere aceea sanctiune se poate  aplica foarte greu din Legea 61 si în conditiile acestea eu propun ca art. 1 sã sune asa ,,fapta persoanei de a apela la mila publicului pentru obtinerea uneor sume de bani pe raza administrativ teritorialã a municipiului Petrosani constituie contraventie”. Nu mi se pare normal ca noi sã santionãm o persoanã care nu miroase  frumos, stã pe jos sau merge printre mese (…)În conditiile acestei hotãrâri de consiliu, dacã noi o modificãm asa cum v-am propus eu, politia localã va putea mult mai usor sã sanctioneze. Nu va mai fi constrânsa de acea sintagmã ,,în mod repetat”, dacã ei pot sau nu sã munceascã. Aceasta este diferenta dintre acest proiect de hotãrâre si Legea 61. Eu spe ca cei de la  prefecturã sã înteleagã cã nu este acelasi lucru”,  a spus  consilierul local  Claudiu Cornea.
Existã o lege care permite sanctionarea cersetoriei. Este vorba de legea 61, însã o hotãrâre de consiliu poate veni sã sporeascã atributiile politistilor locali.
“M-as mira sã treacã de prefecturã pentru cã mã gândesc la cersetori din Paris, Roma, marile metropole. Dacã nici comunisti care au gãsit metode mult mai autoritare decât noi nu au eliminat cersetoria nu cred cã vom reusi noi”, a spus Valeriu Butulescu, consilieri local.
Potrivit reprezentantilor administratiei locale, la Petrosani sunt persoane care cersesc însã îsi au domiciliul în alte localitãti ale Vãii Jiului sau ale tãrii.
“Pânã acum politia localã a dat amenzi dar nu le plãtesc cã nu au de unde. La ora actualã este alta, din cazurile cu care ne confruntãm noi, au venit foarte multi cersetori din alte localitãti. Sunt foarte multi oameni care vin si îsi stabilesc domiciliul la alte persoane care îi primesc. Noi credem cã acestia au beneficii de pe urma aceasta. Sunt cazuri în care o persoanã are resedintã de domiciliu pe 10 ani. Nu stiu dacã ati vãzut în piatã este o fatã  minionã cu mâna sucitã. Ei bine ea nu are mâna sucitã ea singurã si-o suceste. Chiar i-am cerut acest lucru, sã îmi arate cum si-o suceste. Aceasta doreste sã îsi aducã copilul aici care este cu mãsurã de protectie la Cluj. Clujul ne-a solicitat punctul de vedere si nu am fost de acord cu redarea în familie. Ei bine aceastã persoanã are vizã de resedintã pe 10 ani fãcutã de o altã familie din Petrosani. Eu am mai discutat cu dl. primar despre aceste aspecte. Nu avem cum sã limitãm vizele de resedintã dar vreau sã vã spun cã au venit foarte multi din Mures, Harghita si se pare cã vin aici si cersesc. Vis a vis de copii am încercat sã luãm mãsuri de protectie. Dacã vã amintiti tot asa era o cersetoare, avea un copil mic în brate, ei bine s-a luat mãsurã de protectie în acest caz. Copilul este în mãsurã de plasament. Noi la nivelul nostru de Asistentã socialã vrem sã luãm mãsuri pentru copii, împreunã cu DGASPC-ul iar cu persoanele majore sincer eu îi întreb, ,,tu de unde ai venit?”. Îmi spun de unde vin dar mai mult de atâta nu avem ce sã le facem”,  a spus Cristina Mraz, director executiv DLAS Petrosani.
Cosmin BACIU