Inspectorii sanitari-veterinari încep la sfârsitul acestei luni controale specifice  sãrbãtorilor de iarnã, cu scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare si rãspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA), informeazã Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Controalele se vor derula începând din 28 noiembrie 2019 si pânã în data de 7 ianuarie 2020.
„Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectã mãsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a conditiilor  sanitare veterinare si de siguranta alimentelor  referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea cãrnii proaspete de porc,  precum si a modului de marcare si certificare a cãrnii proaspete, a cãrnii tocate, a cãrnii preparate si a  produselor din carne de porc, sau care contin carne de porc”, spun reprezentantii Autoritãtii.Nu în ultimul rând, inspectorii sanitari-veterinari vor controla respectarea normelor în vigoare privind comercializarea ouãlor si produselor din ouã, laptelui si produselor lactate, precum si pestelui si produselor din pescuit. În acest sens, la nivelul DSVSA judetene si, respectiv a municipiului Bucuresti, vor fi constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene, si, respectiv, al municipiului Bucuresti, vor efectua controale oficiale privind verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unitãti de abatorizare, dar si a modului de respectare a cerintelor legislatie aplicabile  comertului cu porcine, carne de porc si produse din carne de porc si a mãsurilor privind restrictionarea miscãrilor de porci, ca urmare a aparitiei si evolutiei focarelor de PPA. Autoritatea  anuntã cã este interzisã comercializarea  produselor si alimentelor de origine animalã în spatii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar-veterinar. ANSVSA va asigura servicii permanente, inclusiv în zilele de sâmbãtã si duminicã, atât la nivel judetean cât si în municipiul Bucuresti, în perioadele 28 noiembrie – 24 decembrie si 27 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020.  La sediile DSVSA judetene si ale circumscriptiilor sanitare  veterinare si pentru  siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) va fi afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numãrul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, vor fi afisate locatiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc