În maximum douã luni, Compania Nationalã a Huilei Petrosani va fi istorie. De la 1 noiembrie va functiona Complexul Energetic Hunedoara, iar minele neviabile se rup de CNH.
Fãrã Compania Nationalã a Huilei Petrosani, dar cu cele douã termocentrale – Mintia si Paroseni – Complexul Energetic Hunedoara începe sã functioneze de la 1 noiembrie. O entitate economicã cu totul nouã, care îsi propune sã rentabilizeze inclusiv industria extractivã de huilã. Chiar dacã nu intrã în prima etapã în acest Complex, CNH nu are de suferit pentru cã se mentine în continuare piata de desfacere a cãrbunelui, mai ales cã se apropie si iarnã. „Compania Huilei are pe anul 2012 un program de productie de aproximativ 2 milioane de tone, pe care încercãm sã-l onorãm pânã la data de 31 decembrie. Referitor la perioada de iarnã, am fãcut un grafic pânã în data de 31 martie 2013 cu cantitatea de cãrbune pe care urmeazã sã o livrã, cãtre cele douã termocentrale”, a declarat Nicolae Drãgoi, directorul general al CNH Petrosani.
Oricum, în actuala formulã CNH îsi trãieste practic ultimele zile. De la 1 noiembrie, cele trei mine aflate pe program de închidere – Petrila, Uricani si Paroseni – se vor desprinde si vor trece pe Societatea Nationalã de Închideri se Mine, ce va deveni functionalã. Iar de la 1n decembrie si grupul viabil va iesi din Companie si va începe fuziunea cu Complexul Energetic Hunedoara. „Din punctul meu de vedere este o treabã bunã ceea ce s-a fãcut, deoarece garanteazã pãstrarea a 5.200 – 5.500 de locuri de muncã în Valea Jiului pe minerit si care nu poate sã fie decât benefic Vãii Jiului”, a mai spus Nicolae Drãgoi.
Cele trei mine neviabile care se închid pânã în 2018 înglobeazã 2450 de oameni si cei mai multi vor iesi la pensie sau vor pleca din sistem prin programele de disponibilizare.
Carmen Cosman