Trei copii de o schioapã, de la Scoala Avram Stanca din Petrosani, pasionati de fizicã, matematicã si legile miscãrii, au fost premiati la un salon de inventicã, dupã ce nãscocirile lor au fost socotite ca fiind cele mai bune.
Sunt copii foarte talentati, care au acces la noile tehnologii, dar si idei inovatoare de exceptie si  astfel au creat roboti care udã florile, care percep miscarea, sau chiar un telegraf si au îmbinat astfel tehnologia, cu ideile practice. Tema era legatã tocmai de inventii ce faciliteazã traiul în aceastã lume.
„Am fãcut doi robotei: unul cu senzori de distantã si unul cu senzor pentru apã. Avem un senzor de distantã, avem niste beculete si o placã arduino uno. Noi, când punem foaia aproape de  senzorul de distantã, între  0 si 5 se aprinde un beculet si facem un anumit sunet. Între 5 si 10 se aprinde alt beculet si face alt sunet. Poate fi folositã la o poartã, cã dacã se apropie un hot, sã emitã sunete”, mi-a explicat, inventia sa, în termeni ce lui îi pãreau absolut firesti, Luca Andrei Pârvu, elev în clasa a VIII-a la Scoala Avram Stanca, structurã a Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani.
Si Toni a inventat dispozitivul care udã singur florile, dar poate fi folosit si pentru a adãpa animalele din casã, o pisicã, un câine,  fiind alimentat, asa cum l-au gândit acesti copii, cu un panou solar.
„Poate fi utilizat pentru plante, când se usucã pãmântul din ghiveci. Atunci se activeazã acest mecanism si curge apa. Am vrut sã facem asta, pentru cã si tema  noastrã era despre o casã inteligentã si aceste lucruri sunt mici, dar la o casã  smart sunt folositoare”,  mi-a explicat Antoniu Szedlacsek,din  clasa a VIII-a.
Si dacã primele douã inventii pot fi catalogate ca fiind de viitor, o a treia inventie premiatã pare cã e din trecut. Totusi, Radu ne-a spus cã, oricât de avansati am fi, tot telegraful ne-ar salva si inventia lui vine ca un omagiu ce i-l aduce strãbunicului sãu.
„Am realizat acest telegraf, deoarece el nu mai este folosit în ziua de azi si mie mi s-a pãrut un lucru interesant care nu s-a mai vãzut. Telegraful reprezintã si în ziua de azi, cea mai sigurã metodã de comunicare, pentru cã fãrã o statie de receptie, nu poate fi ascultat sau decodat. Strãbunicul meu a fost telefonist în cel de al Al Doilea Rãzboi Mondial, sau telegrafist. Am aflat asta de la unchiul meu, care si el a fost telegrafist în armatã prin anii 75 -76 si eu am realizat acest proiect pentru cã eu l-am admirat foarte mult pe strãbunicul meu, chiar dacã nu l-am cunoscut niciodatã”, a povestit si Radu Tamasi, elev în clasa a VII-a, la aceeasi scoalã.
Despre acesti copii si profesoara lor, Gianina Duduialã a avut doar cuvinte de laudã. Mi-a spus cã sunt cu adevãrat pasionati si cã, la fel ca pe toti ceilalti, îi încurajeazã sã vinã cu idei, pentru cã noua generatie are noi viziuni ce meritã oricând aplicate în practicã.
La sfârsitul sãptãmânii trecute, a avut loc la Colegiul National Pedagogic „Regina Maria” din Deva – sesiunea de comunicãri stiintifice la disciplina Fizicã, etapa judeteanã. Acesti 3 copii au fost premiati pentru ideile lor.  Radu Tamasi, a obtinut locul I cu proiectul „Telegraful” si echipa formatã din elevii Luca Pârvu si Antoniu Szedlacsek Antoniu  cu proiectul „Smart house” au obtinut locul I la categoriile lor de vârstã la sectiunile Fizicã aplicatã si Soft educational.
Diana Mitrache