Nu e usor sã faci afaceri, pentru cã îti trebuie bani, dar si cunostinte de antreprenoriat. Si tocmai la asta s-au gândit cei de la Universitatea din Petrosani, care scolesc studentii de aici, dar si elevii din diverse licee în acest sens.
Le explicã ce înseamnã sã faci un plan de afaceri, cum  gestionezi efectiv afacerea si îi învatã sã depãseascã diverse bariere. Un astfel de plan are si o studentã ce acum este în anul II si care recunoaste cã, dupã ce a urmat acest curs, a stiut exact ce trebuie sã facã. Acum,  organizeazã evenimente si o face bine, având si profit.
„Ideea de anteprenoriat a început încã de pe bãncile scolii. Vãzând cã aici la facultate este un astfel de program, am ales Facultatea de Finante – Bãnci si m-am înscris la curs. L-am urmat, am înteles cum se  dezvoltã un plan de afaceri si am fãcut un plan concret. Ofer servicii de organizare a evenimentelor si merge foarte bine, spre surprinderea mea, pentru cã în fiecare final de sãptãmânã am astfel de evenimente”, a spus, la un an de la implementarea planului de afaceri, Ecaterina Nicoleta Curelaru,  studentã la Finate Bãnci anul II.
Este al doilea an când, la Universitatea din Petrosani au loc astfel de sesiuni, iar cea de acum a adunat peste 50 de studenti ce si-au prezentat planurile lor de afaceri. Ideea a pornit tocmai pentru a celebra Ziua Economistului. „Vor fi expuse si dezbãtute idei de afaceri ale studentilor si vor fi selectate cele mai bune si mai interesante si ele vor fi si premiate. Cadrul în care se realizeazã aceastã sesiune  este Ziua Economistului, care se sãrbãtoreste în fiecare an, asa cum a stabilit Asociatia Generalã a Economistilor din România în 23 noiembrie si are o rezonantã deosebitã pentru noi, deoarece, în 23 noiembrie 1843 a fost sustinut primul curs de economie politicã la Academia Mihãileanã din Iasi de Ion Ghica”, a mai precizat si conf univ dr economist Codruta Dura Prorector Învãtãmânt în cadrul Universitãtii din Petrosani.  Cele mai bune idei de afaceri primesc premii, iar studentii sunt astfel încurajati sã devinã oameni de afaceri cu cunostinte vaste în domeniu.
„Câstigãtorii de azi vor  participa la niste cursuri  bussiness-mind, iar în semestrul al II-lea, vor avea posibilitatea sã îsi dezvolte aceste idei pe  parcursul unor planuri de afaceri si sã participe la alte activitãti care îi vor învãta sã deruleze activitãti în viitor, legate de  dezvoltarea afacerilor. Cei care îsi prezintã azi afacerile sunt din anul I, fiindcã nu au încã atât de multe cunostinte, ca sã prezinte un plan de afaceri detaliat, dupã care ei vor fi inclusi în multe alte activitãti care le vor dezvolta competentele antreprenoriale”, a adãugat si Prof Claudia Isac, coordonator al proiectului.
Nu mai putin de 450 destudenti vor învãta sã fie buni pe piata muncii si chiar sã îsi deschidã o afacere la finalul cursurilor. Universitatea din Petrosani a lansat, anul trecut, proiectul EU ANTREPRENOR, care se deruleazã pe o perioadã de 24 de luni si are o valoare totalã de peste  7, 780 milioane de lei.
Diana Mitrache