Mina Livezeni a stat luni de zile fãrã productie, iar acum, directorul unitãtii miniere spune cã a început sã dea cãrbune. Sunt vreo 833 de mineri care mai lucreazã aici, dar lor le lipsesc materiale si nu se mai poate vorbi despre o bunã productie. Directorul minei a vorbit despre ce le mai trebuie si nu a omis sã puncteze cã lipsa personalului calificat îsi spune cuvântul.
„Acum mergem bine. Avem un abataj în exploatare si, dacã îl pregãtim si pe al doilea si ne dorim toti sã prindem mãcar un an cu douã abataje, sau o jumãtate de an, mãcar. Materialele de stringentã folosintã ne lipsesc. Ar trebui sã fie aprovizionate la timp si chiar calitatea omului, cã multi meseriasi au plecat din sistem si cãutãm sã formãm tinerii veniti cu mare pompã la minã. Dãm 700 – 800 de tone pe zi. Putem ajunge la 1000 t/zi dacã pregãtim si al doilea abataj. În anii 90 dãdea si 3000 de tone, dar în alte conditii. Nu le mai putem compara conditiile de atunci cu cele de acum”, a spus Gheorghe Buda, directorul minei Livezeni. În minã a intrat si primarul Tiberiu Iacob Ridzi. A vãzut cum e acolo, desi stia cã a lucrat aici si acum doi ani a mai intrat o datã. A spus la iesirea din incursiunea din subteran cã minerii sunt niste eroi, dar slab plãtiti si care lucreazã fãrã sã tinã cont de multele neajunsuri.
„Mica mecanizare are de suferit, ca si marea mecanizare. Este vorba despre lipsa de piese de schimb, de materiale si faptul cã se mentine în viatã aceastã activitate este numai meritul lor, al oamenilor care coboarã sub pãmânt, care fac eforturi colosale ca lucrurile sã meargã. Cred cã oamenii de aici trebuie sã stie cã mai au de lucru 5 ani, 10 ani si factorii de rãspundere trebuie sã stabileascã asta, ca situatia lor sã poatã fi predictibilã”, a spus, la iesirea din minã, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, care a recunoscut cã, în ultimii doi ani nu a avut aprobare de la directorul general ca sã coboare în subteran.
Mina Livezeni era cândva una dintre cele mai importante din zona Vãii Jiului si este pentru pentru Petrosani principalul angajator, dat fiind numãrul de angajati care mai sunt aici. Dincolo de incursiunea catalogatã cu iz electoral de cei care stiu care sunt miscãrile la aceastã datã în rândul celor de la Complexul Energetic Hunedoara, cei care au coborât acum în subteran au revenit cu aceleasi rezultate ca mai toti din ultimii 30 de ani: minerii sunt putini, prost plãtiti, lucreazã fãrã materialele necesare si mecanizarea e slab dimensionatã.
Diana Mitrache