Ce stim despre cum ajunge apa în casele noastre?  Unde este tratatã si ce substante se pun în apã?
Sunt doar câteva întrebãri la care si noi si cei de la Apa Serv,  societatea care distribuie apa si gestioneazã canalizarea în Valea Jiului, am vrut sã le aflãm rãspunsul de la copiii uneia dintre scolile ce nu a avut ocazia sã ajungã la o statie de tratare a apei.
„Habar nu am cum ajunge apa în casa mea. E util sã aflu la scoalã, acum. Nu am fost la o statie de tratare si nu stiu cum vine apa. Poate vine din pãdure”, a spus o elevã din clasa a VII-a, la care a avut loc o primã astfel de lectie deschisã despre circuitul apei din pãdure, pânã la robinetul de acasã.
„Am fost la o statie de tratare a apei si am aflat acolo cum se face apã potabilã. E tratatã cu substante, clor cred”, a bãnuit o altã elevã. „Nu stiu mai nimic. E bine cã vin cei de la Apa Serv la noi. Este important sã stim despre apã, ca sã avem o planetã mai curatã”, a completat-o un alt coleg, dar, dupã primele descrieri ale celor de la Apa Serv, în imagini a procesului, au început sã punã întrebãri pertinente. Si au aflat astfel cã apa trece si printr-un loc în care este nisip si cã în ea se pune Clor si nu le face rãu deloc si cã, atunci când deschid apa la robinet, ea deja a trecut printr-o statie, iar în urma acestui proces apa e bunã de bãut.
Lectia a pornit tocmai de la aceastã idee: cã tinerii nu prea stiu multe si, în ideea unei viitoare vizite la statia de tratare, ori la cea de epurare, Apa Serv a venit la ei la orã. „Este o actiune pe care o facem în premierã. Participãm la o lectie de dirigentie, prin care vrem sã arãtãm importanta apei si sã le arãtãm cum se produce apã potabilã, lucru care de obicei îl facem în statiile noastre de tratare. Acum dorim ca, înainte de a ajunge ei la noi, sã aibã cunostinte despre elementele principale în ceea ce priveste tratarea apei. Este o premierã pentru noi. Am ales Scoala nr 2 din Colonie, pentru cã sunt dintre cei care au venit cel mai putin la noi, în statiile de tratare si urmeazã sã vinã si am zis cã sã învãtãm ceva. Este important pentru cã, dupã ce le-am spus cum apã ajunge în statii si cum o facem potabilã, ei înteleg cã au la robinet apã potabilã. Apoi îsi pun niste semne de întrebare cât e de importantã sursa de apã brutã si le transmit celor din familie ce au înteles aici”, a spus Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului, iar la lectia deschisã  au venit si  directorii Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida, Camelia Paraschiv, dar si Mihaela Marita, directorul adjunct. „Sper sã fie o zi pe care sã o tinã minte. Urmeazã apoi sã facã si o excursie la Apa Serv si asta le va aduce noutãti despre viata pe care o ducem”, a spus Camelia Paraschiv.
Diana Mitrache