Trenurile vor circula în vestul tãrii cu o vitezã de 160 de km/orã. Coridorul IV Pan-European are în total 2.000 km si cuprinde traseul Nurnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Sighisoara -Brasov – Bucuresti-Constanta.
De exemplu, în zece ani s-a reparat distanta Predeal – Constanta (cel mai rapid tren face 4 ore si 54 minute pe 365 km).
Compania Nationalã de Cãi Ferate „CFR”-SA deruleazã implementarea proiectului “Reabilitarea liniei C.F. Frontierã – Curtici – Simeria, parte componentã a Coridorului IV paneuropean, pentru circulatia trenurilor cu viteza maximã de 160 km/h, Tronsonul 2: km 614-Gurasada si Tronsonul 3: Gurasada-Simeria”, proiect de interes national, finantat din fonduri europene  nerambursabile si cuprins în Master – Planul General de Transport al României, aflat în prezent în etapa de executie a lucrãrilor. Pentru realizarea lucrãrilor se impune si exproprierea unor persoane aflate pe traseul liniei ferate. În acest sens, CFR a demarat procedurile pentru întocmirea documentatiilor cadastrale si de evaluare a imobilelor în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a suprafetelor suplimentare de teren necesare executiei lucrãrilor -“Reabilitarea  liniei C.F. Frontierã-Curtici-Simeria, parte componentã a Coridorului IV  paneuropean, pentru circulatia trenurilor cu viteza maximã de 160 km/h, Tronsonul 2: km 614-Gurasada si Tronsonul 3: Gurasada-Simeria”.
Pentru asigurarea suprafetelor de teren necesare executiei lucrãrilor, CNCF „CFR” SA a întreprins demersurile necesare exproprierii, respectiv a fost promovate si aprobate mai multe hotãrâri de guvern si au fost parcurse etapele specifice procedurii de expropriere (consemnarea sumelor pentru despãgubire, notificarea persoanelor expropriate, emiterea Deciziilor de Expropriere etc,), finalizate prin întabularea coridorului de expropriere.  Sunt necesare suprafete suplimentare de teren  pentru executia lucrãrilor,  precum si alte suprafete de teren necesare relocãrilor de utilitãti sau modificãrilor de solutii tehnice solicitate de Antreprenor care vor fi determinate ulterior pe parcursul executiei lucrãrilor. Demersurile de dobândire a suprafetelor suplimentare de teren necesare executãrii lucrãrilor au ca scop asigurarea continuitãtii lucrãrilor de executie prin eliberarea terenurilor si constructiilor aflate pe coridorul de expropriere pentru  asigurarea fronturilor de lucru pentru Antreprenori.
Cosmin BACIU