Oamenii de afaceri din Valea Jiului aratã cu degetul înspre autoritãtile locale în cazul situatiei jalnice în care se zbate turismul din zonã. Desi, toti primarii Vãii Jiului, dar si politicienii locali au spus public, nu o datã, cã alternativa la dezvoltarea zonei este turismul, concret nu fac mai nimic dacã nu “ le picã” si lor ceva. Si sã le luãm pe rând.

În zona montanã Parâng…,

… investitiile din ultimii ani din cadrul proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului au fost lãsate în voia sortii de alesii locali. În aceste conditii, în loc ca statiunea sã arate mai bine, anul acesta va fi una jalnicã. De ce?

Simplu, din cauza alesilor locali, care nu au înteles necesitatea concesionãrii domeniului schiabil din Masivul Parâng unuia sau mai multor  oameni de afaceri, care sã rãspundã de pârtii, de instalatiile de transport, de tunurile de zãpadã, respectiv de toate echipamentele achizitionate pânã acum.

Ratracul, tunurile de zãpadã si toate materialele din statiunea Parâng, adicã echipamente de câteva sute de mii de euro, stau într-un hangar si ruginesc, ca sã nu fie distruse si furate, pentru cã nu existã nimeni abilitat care sã le protejeze si sã le întretinã.

Oamenii de afaceri din Valea Jiului carer ar putea sã investeascã în turism sunt revoltati de situatia generatã de alesii locali.

“În turismul din Valea Jiului de dupã 1989 nu s-a schimbat absolut nimic, sau poate s-a schimbat ceva, aratã mai rãu. Este o situatie de neînteles. Alesii locali ne dau pe noi, oamenii de afaceri locali, la o parte si îi asteaptã sã vinã pe altii din alte zone. Noi suntem tinuti pe la usi si avem acces doar în timpul audientelor, în timp ce dacã se anuntã un alt investitor din afara Vãii Jiului i se pune si covor rosu. Este o repulsie a alesilor locali pentru oamenii de afaceri locali, lucru inexplicabil în conditiile în care noi plãtim sume importante la bugetul local din impozite si taxe”, declarã Emil Bercea, om de afaceri.

“Este extrem de important ca alesii locali sã caute un administrator privat domeniului schiabil din Parâng, din Straja si din Pasul Vâlcan pentru protejarea pârtiilor si întretinerea echipamentelor. Vom avem zãpadã, dar turisti nu. De ce? Pentru cã domeniul schiabil din Parâng este lãsat în voia sortii si parcã nu se doreste sã se dezvolte aici nimic. Echipamentele, pe timpul verii, trebuiesc întretinute ca în orice moment sã poatã sã fie în stare de functionare. La noi toate aceste lucruri nu s-au întâmplat, echipamentele de sute de mii de euro au stat în hangar, iar acest lucru prevesteste un nou sezon de iarna ratat din cauza incompetentei alesilor locali”, declara un investitor din masivul Parâng.

În Statiunea Straja…,

… situatia este putin mai bunã decât în Parâng, însã si aici autoritãtile locale si-au dat cu stângul în dreptul. Dupã ce au anuntat cã au încheiat un acord cu omul de afaceri Emil Pãrãu prin care i-au atribuit administrarea telegondolei si a investitiilor realizate pânã acum, zilele trecute au revenit asupra acordului. Si omul de afaceri Emil Bercea s-a arãtat interesat de a investii în Straja, dar la fel ca si în cazul Parângului, alesii locali reactioneazã ca si cum s-ar opune dezvoltãrii zonelor turistice ale Vãii Jiului.

“Si în Straja, ca si în Parâng, alesii locali au o strategie care nu face altceva decât sã omoare turismul. Nu vor sã încurajeze competitie. Nu vor sã dezvolte aceste zone cu investitorii locali. Ei tot amânã si asteaptã ceva. Oamenii acestia nu vãd cã, atât în Parâng, cât si în Straja, ce s-a fãcut pânã acum a fost fãcut tot de investitori locali. Si cu cât amânã sã ia o decizie cu atât turismul din zonã se afundã si va fi mai greu pentru a-l face competitiv”, a conchis Emil Bercea.

În ce priveste Pasul Vâlcan…,

…aici situatia este simplã. Existã o telegondolã care de când a fost inauguratã duce într-o zonã montanã ce, în momentul de fatã, nu se poate emite pretentia cã este statiune turisticã.

Marius MITRACHE