Povestea sportivilor de la Campionatul Mondial de Karate ÎN INFERNUL DIN CHILE. Un fotoreportaj cu sportivii de la CSM Petrosani, realizat de Genu Tutu
Undeva în sud-vestul Americii de Sud. O fâsie la Pacific între arsita Atacama si frigul din Patagonia. Santiago de Chile orasul apãrut în sec. XVI, acum o capitalã medievalã cu 7 milioane de locuitori, capitala unei tãri care a cunoscut colonizarea spaniolã vreme de trei veacuri dar cu destul convulsii politice si dupã câstigarea independentei (1818), sub diferite forme pânã în zilele noastre.
Acolo timp de 4 zile 23-27 octombrie 2019 a avut loc Campionatul Mondial de Karate (cadeti, juniori, tineret U21) unde printre cele 96 de tãri prezente (1582 sportivi) a fost si delegatia României (23 sportivi) cu petrosenenii Radu Polifronie antrenor si Miruna Mãlãutã la categoria 61 kg, U21. Sportivii au nimerit însã într-un infern, cauzat de protestele sutelor de mii de oameni din Santiago, în urma unor mãsuri de acuratete impuse de guvernul chilian condus de Mariano Fernandez.
Reporter: Radu, o adevãratã aventurã povestea cu Chile…
R. Polifronie: O-ho-ho si ce aventurã! Am ajuns acolo în plin rãzboi de stradã, dupã ce am zburat vreo 30 de ore cu escale la Madrid si Bogota.
Reporter: Din punct de vedere sportiv, care a fost scopul unei asemenea lungi deplasãri?
R. Polifronie: Sã adunãm puncte pentru Olimpiada de la Tokio. A fost un concurs ce conteazã pentru calificãri, la fel cum vor mai fi în acest an la Madrid si în Slovenia. Dar am nimerit în mijlocul uni rãzboi civil…
Miruna Mãlãutã: A fost o situatie tensionatã, dar am luat-o ca atare. Eu mã bucur cã am reusit douã victorii si am rãmas cu sanse pentru Olimpiada de la Japonia.
Reporter: Ati avut siguranta necesarã?
R. Polifronie: Santiago de Chile arãta ca un câmp de luptã, protestatarii aveau dreptate în felul lor, dar si la ei, ca si la noi si oriunde, acele fractiuni…. de suporterii de fotbal declanseazã urgia: masini incendiate, magazine distruse si jefuite, baricade pe bulevarde, prãpãd! Hotelul nostru era chiar în piata Italia, focarul evenimentelor. Am trãit si noi clipe de cosmar, la etajele inferioar – noi stãteam la etajul 7 – ultrasii au furat bancomatul! Multi sportivi ale altor tãri au plecat acasã. A fost un stres imens, diferentã mare de fus orar, sase ore, a fost groaznic.
Miruna Mãlãutã: Cel mai greu a fost cu apa potabilã, care la un moment dat o primeam cu portia…
Reporter: Autoritãtile române cum au reactionat?
R. Polifronie: La interventia doamnei ambasador Marica Stirbu, a fost extrem de promptã. Ne-a asigurat mutarea la un hotel mai sigur, ne-a invitat la masã, la ambasadã, s-a ocupat sã nu ne lipseascã nimic. Una peste alta, a fost o experientã, cu bune, cu rele, pe care nu o vom uita, cu sigurantã, niciodatã.