OUG privind veniturile minerilor va intra în sedinta de Guvern de sãptãmâna viitoare

Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului „Huila”, a declarat, miercuri searã, dupã discutiile cu  ministrul Economiei, cã Ordonanta de Urgentã privind veniturile  minerilor disponibilizati din Valea Jiului va intra pe ordinea de zi a primei sedinte de Guvern de sãptãmâna viitoare.
„Am avut o discutie cu Virgil Popescu vizavi de problema noastrã a minerilor de la Societatea Nationalã Închideri Mine Valea Jiului. L-am întrebat pe domnul ministru dacã poate sã-mi spunã un termen cam cât de repede ar putea fi urmãtoarea sedintã de Guvern. Am înteles cã sunt niste pasi de fãcut, în principiu de avizare. Consiliul Economic si Social se întruneste marti si dupã aceea mi-a spus cã va intra în prima sedintã de Guvern de sãptãmâna viitoare. (Ordonanta de Urgentã – n.r.) prevede un pachet social de protectie a celor disponibilizati, care a stat la baza întocmirii planului de închidere a acestor mine încã din 2012”, a afirmat Laszlo Domokos, dupã discutiile cu Virgil Popescu, ministrul Economiei. Domokos a precizat cã în jur de 100 de mineri protesteazã în continuare în subteran.
Ce se întâmplã cu CEH?
Presedintele Confederatiei Sindicale Meridian, Ion Popescu, a declarat cã o decizie judecãtoreascã a blocat conturile Complexului Energetic Hunedoara iar plãtile cãtre companii precum CFR, Transgaz si Romgaz au fost blocate.
„În minele din Valea Jiului unii ati vãzut cã sunt blocati în subteran si ceilalti nu-si mai pot desfãsura activitatea datoritã unei decizii judecãtoresti. Acum câteva zile s-a judecat deja blocarea tuturor conturilor si nu se mai poate desfãsura activitatea. Salarii, nu mai pot sã transporte  cãrbune, CFR, Transgaz, Romgaz si celelalte unitãti, o institutie care depinde de  celelalte activitãti. Nu mai poate fi plãtit nici salariatul nici institutia cu care intrã în contact, un blocaj intentionat. Procesul se judecã de cinci ani si s-a pronuntat acum câteva zile. Propunerea noastrã este ca ministrul sã intre într-o analizã concretã, sã vadã despre ce este vorba, sã ia contact cu toate unitãtile respective sã vedem cum se poate debloca aceastã situatie care a fost blocatã de justitie”, a spus Popescu.
Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului „Muntele”, din partea Complexului Energetic Hunedoara, a explicat cã societatea trebuie reorganizatã printr-un proiect de lege aflat la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
„Este vorba de 4.200 de salariati care în momentul de fatã îsi desfãsoarã activitatea normal. Scoatem cãrbune si producem energie electricã si termicã. Conturile noastre în momentul de fatã sunt poprite de terti furnizori. Vorbim despre reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara, acea Ordonantã 60 care a fost votatã în plenul Parlamentului si care se aflã la promulgare la domnul presedinte, care ne-ar permite reorganizarea rapidã si  separarea termocentralei de la Mintia si trecerea ei spre Consiliul Judetean Hunedoara iar pentru Valea Jiului  formarea Complexului Energetic Valea Jiului format din Termocentrala Paroseni, patru mine si o sucursalã de prestãri servicii. Ministrul ne-a promis tot sprijinul si cred cã-l vom avea”, a declarat Cîmpean.
De asemenea, liderul  sindical a declarat cã pentru CE Hunedoara va urma un proces de intrare în insolventã, cu termen de judecatã pe 14 noiembrie.
Darius Cîmpean a afirmat cã în 1996 existau 55.000 de angajati cu tot ceea ce  însemna servicii conexe ale unitãtilor miniere. Dintre acestia, o parte au iesit la pensie, iar cea mai mare parte a plecat din tarã. Ionel Dancã, seful Cancelariei premierului, a declarat cã printre prioritãtile Guvernului se aflã o OUG pentru completarea veniturilor persoanelor disponibilizate în urma închiderii minelor din Valea Jiului, act discutat deja în primã lecturã în sedinta Executivului. Ordonanta de Urgentã vizeazã situatia minerilor blocati în minele de la Uricani si Paroseni.
„Este un act normativ  solicitat de minerii care urmeazã sã fie disponibilizati de la Societatea Nationalã a Închiderii Minelor, Valea Jiului si Complexul Energetic Hunedoara si a cãrui amânare nu mai poate fi acceptatã. Prin urmare, prin acest act normativ, se reglementeazã situatia veniturilor complementare pentru persoanele care urmeazã sã fie disponibilizate, si în aceastã privintã, potrivit programului de disponibilizãri, urmeazã sã fie acordate venituri complementare pentru un numãr de persoane, în 2020, 350 de persoane, 362 de persoane în 2021 si o programare a lor pânã în 2023”, a spus Ionel Dancã, Seful Cancelariei  premierului, la sfârsitul sedintei de Guvern de miercuri Ionel Dancã a spus cã pentru aceastã modificare impactul bugetar pentru anul urmãtor va fi de 15 milioane de lei.
Mediafax

Advertisements

5 comentarii la „OUG privind veniturile minerilor va intra în sedinta de Guvern de sãptãmâna viitoare

 • 7 noiembrie 2019 la 19:19
  Permalink

  Adio minerit ! groparii mineritului sunt toate sindicatele care s-au perindat prin mineritul VJ ! ADIOOOO !!

 • 7 noiembrie 2019 la 20:23
  Permalink

  ticmai aici este problema ca numai trehuie carbune ,termocentralele pe carhune trebuie oprite urgent si trecute pe gaz

 • 7 noiembrie 2019 la 20:39
  Permalink

  doar nu sunt prosti sa dea aceasta ordonanta constienti fiind ca vor urma inchiderea minelor si va trebui sa dea la toti minerii ordonanta si nu cred ca isi incep guvernarea cu o gaura in bugetul statului,4 salarii cum se da la majoritatea intr din tara ajunge

 • 7 noiembrie 2019 la 22:15
  Permalink

  Daca sint bani la buget, va fi ordonanta, daca nu, nu.

 • 8 noiembrie 2019 la 08:46
  Permalink

  Este mai mare gaura daca activitatea CEH va continua decat daca da ordonanta tuturor angajatilor . De plans vor plange doar sefii CA si conducerea CEH dar si sefii de sindicacat….Adio salarii de sute de milioane (pe langa pensie ), adio neveste angajate pe salarii mari si care nu presteaza , adio spagi ,etc . Sigurul avantajat va fi Dioane….isi va relua activitatea de baza….va canta la nunti !

Comentariile sunt închise.