„Pe net, nu o lua pe scurtãturã,
Nu este mereu sigurã
Pune-ti o parolã puternicã,
Ca hackerii sã nu o gãseascã!
Nu posta lucruri personale
Fiindcã pot fi fatale!”
Cu aceste versuri, câteva colaje si imaginatie multã, elevii de la Scoala Gimnazialã Carmen Sylva din Petrosani au câstigat locul III, într-o competitie ce a avut ca scop tocmai constientizarea lor. De fapt, vorbim despre o responsabilizare, ce trebuie sã vinã de la ei si pe care cei mici o înteleg si chiar încearcã sã îsi limiteze numãrul de ore pe care îl petrec pe net, cãci despre asta a fost vorba. „Eu, pe net, stau cam douã ore în fiecare zi, în week-end stau 3 ore. Mã uit cât e ceasul si îmi pun alarmã. Nu mã lasã pãrintii si nici nu e bine pentru creierul meu”, ne mãrturiseste Delia, o fetitã cãreia îi place sã stea pe telefon si tabletã, dar întelege cã trebuie sã facã si altceva. „Eu stau cam o orã pe telefon si o orã pe calculator. E bine cred, desi, toti copiii ar vrea mai mult, cã ni se pare distractiv. Mã uit, însã, la ceas si apoi mã cronometrez. Dar am înteles cã nu trebuie sã stau doar cu ochii în ecran. Mai ies afarã, mã dau cu trotineta, cu bicicleta, joc baschet”, a mãrturisit si Cãtãlin, iar Bianca mi-a spus cã a si creat versurile câstigãtoare:„Am fãcut poezii despre ce ni se poate întâmpla rãu pe net. Hackerii ne pot bloca, spre exemplu, telefoanele, unele aplicatii au virusi, care ne pot strica tabletele sau telefoanele”.
Sunt mici, dar stiu cã trebuie sã aibã un comportament responsabil. Copiii de la aceastã scoalã sunt câstigãtori ai locului III într-o competitie nationalã, iar la decernarea premiului, alãturi le-a fost si primarul, cel care le-a împãrtãsit din propria-i experientã. „Important e ca voi sã puteti sã alegeti informatia bunã de pe internet si sã o folositi. Si eu am doi copii, care vor sã stea foarte mult pe net si deocamdatã, se uitã la filmulete cu copii, dar, de multe ori, trebuie sã îi si opresc, pentru cã creierul vostru încã nu e asa de bine dezvoltat si apar alte necazuri, asa cã vã recomand sã faceti cu mãsurã si acest lucru”, le-a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Concursul la care au participat acesti copii se numeste „Aleg constient. Stop dependentei de Internet!” si este o initiativã lansatã de Organizatia Salvati Copiii în cadrul programului Ora de Net, fiind lansat cu ocazia Zilei Internationale a Sigurantei pe Internet 2019. „ Credem, cu tãrie, cã au nevoie de alternative. Studiul pe care l-am dezvoltat în cadrul Organizatiei Salvati Copiii aratã cã, un sfert dintre copii petrec, într-o zi de scoalã, peste 6 ore pe internet, iar în vacante, ori în zilele libere, unul din copii copii alege sã petreacã peste 6 ore pe internet. Întrebati fiind ce cautã acolo, observãm cã stau pe net când se simt plictisiti, atunci când nu sunt implicati în activitãtile de zi cu zi si noi credem cã au nevoie sã le creãm alternative, prin care sã învete conectarea aceasta de la om la om, dincolo de tehnologie ”, a declarat Georgiana Rosculet, coordonator al programului Ora de Net de la Salvati Copiii.
Specialistii lanseazã programe prin care sã scoatã copiii din fata calculatoarelor, sã le ofere alternative prin joc, iar învãtãtorii au si ei un rol important. „Ei sunt încã la vârsta la care ascultã de învãtãtori si au înteles cã ceea ce noi le transmitem este bun.
Au înteles cã e bunã navigarea pe internet, dar cã trebuie sã ne limitãm si sã stim sã îl folosim cu chibzuintã. Este o provocare si cãutãm sã le gãsim si alternative, cum ar fi jocurile în aer liber, sporturile si alte activitãti”, mi-a spus Violeta Chirilã, profesor învãtãmântul primar Carmen Sylva.Si pãrintii vor fi implicati si, încã de la început, au rãspuns pozitiv acestei campanii. Ei sunt chestionati cu privire la modul în care copiii lor îsi petrec timpul liber si întâlnirile cu specialistii le-au arãtat si importanta petrecerii timpului on line, dar si limitarea lui.
Proiectul acestor copii a ajuns pe locul 3 dintr-un colaj de proiecte din 130 de scoli care s-au implicat la nivel national.
Diana Mitrache