O delegatie a minerilor de la CEH se va întâlni astãzi la Bucuresti cu premierul demis Viorica Dãncilã. Întâlnirea vine dupã ce, pe de o parte Tribunalul Hunedoara a respins cererea de intrare în insolventã a Combinatului, iar situatia a devenit criticã, dar si pentru a decide soarta celor peste 100 de mineri blocati în subteran la Paroseni si Uricani.
Presedintele sindicatului Muntele, Darius Câmpean spune cã o delegatie din Valea Jiului din care vor face parte atât sindicalisti de la CEH cât si de la Societatea de Închideri Mine se vor întâlni la sediul guvernului cu premierul Viorica Dãncilã pentru ai aduce în atentie necesitatea aprobãrii rapide a Ordonantei care sã înlocuiascã Ordonanta 36 si complementar situatia în care se afla Complexul Energetic Hunedoara si riscurile extrem de grave care se vor manifesta în cazul opririi activitãtii CEH din cauza respingerii cererii de intrare în insolventã. La finalul sãptãmânii trecute Instanta a respins cererea pentru deschiderea procedurii generale de insolventã formulatã de cãtre CEH.
Darius Câmpean, presedintele sindicatului muntele sustine cã din cauza respingerii cererii de intrare în insolventa, CEH se afla într-o situatie extrem de periculoasã pentru cã exista riscul blocãrii activitãtii atât în zona energeticã cât si în zona minierã. CEH poate fi executat de creditorii care îsi cer banii pe produsele si serviciile oferite.
O sãptãmânã sub pãmânt
Pe de altã parte, minerii de la Paroseni si Uricani protesteazã de o sãptãmânã în subteran pentru a cer o ordonantã care sã înlocuiascã Ordonanta 36 prin care se asigurau veniturile în completare dupã disponibilizare si care nu mai are aplicabilitate. Guvernul a tot promis o nouã ordonantã, mai ales cã se stia în timp cã Ordonanta 36 va expira, dar nu a fost adoptat nici pânã acum un alt act normativ. Oamenii cer sã li se respecte drepturile asa cum s-a întâmplat si cu ceilalti colegi ai lor, pentru cã sunt ultimii care au rãmas la minele considerate neviabile.
În aceste zile, mai multi dintre ortaci au fost transportati la spital, dupã ce starea lor de sãnãtate nu a mai permis continuarea protestului.În acest week-end sotiile si copiii minerilor care protesteazã încã de luni i-au vizitat la minã, iar oamenii au iesit pentru scurt timp la suprafatã, au vorbit putin, apoi au intrat, din nou, în subteran.
Potrivit liderului sindical Laszlo Domokos, o comisie formatã din secretari de stat de la ministerul energie si ministerul muncii au discutat cu administratia în vederea gãsirii unei solutii si s-a cãzut de acord asupra pasilor care trebuiesc fãcuti respectiv emiterea unui act normativ prin care sã le fie acordate oamenilor, la disponibilizare veniturile de completare.
Situatia de la minele pe închidere a degenerat dupã ce oamenii au cerut garantii cã, la 31 decembrie, vor avea posibilitatea sã se transfere la minele viabile, dacã vor, iar cei care pleacã si se disponibilizeazã, beneficiazã de protectie socialã timp de doi ani, precum si de vechimea în muncã, pe toatã aceastã perioadã.