Stiinta Petrosani, numele pentru sportul universitar din Petrosani, s-a fãcut cel mai cunoscut pe plan national prin echipa de rugby.
Înfiintatã în 1948, echipa de rugby va trece toate etapele de urcare în topul ierarhic acestui sport minunat, promovarea pe prima scenã fiind acum 60 de ani, în anul 1959 cu destoinicul ei antrenor Nicolae Ureche si o generatie de jucãtori, dintre care îi amintim aici pe Dijmãrescu, Vali Petrache, Liviu Drãghici, Grigore Antimoianu, Jean Coltatu sau Otto Bara. Stiinta se impune la finele anilor 1960 devenind o fortã în sezonul 1969 – 1970, un loc 5 cu C. Dinu, V. Rusu, Victor Marinescu, Ortelecan, Moromete sau Jean Florescu în componentã. Vor urma ani buni în care Stiinta se va bate mereu la primele locuri, în 1971-1972, fiind vice-campioana României! Era generatia lui C. Dinu, Ortelecan, Fl. Constantin, Bãrgãuras, Emil Heagu sau Fãlcusanu, toti componeneti ai echipei României! Dar ca succes absolut, cele mai mari succese sunt legate de câstigarea Cupei României, trofeu pe care Stiinta Petrosani l-a cucerit de trei ori.
1983 – Victorie dramaticã în ”primul mandat”
Cu evolutii bune si în campionat, Stiinta Petrosani luptã în paralel si pentru Cupa României, în editia 1982-1983. Meci greu în semifinale cu Steaua Bucuresti, câstigat cu 25-12, apoi finala cu Politehnica Iasi, o altã revelatie a acelui sezon.
Meci echilibrat, dar câstigat de Stiinta cu 6-3 prin dropgolul lui Borea, petrosenenii intrând în  posesia trofeului. O echipã antrenatã de Constantin Budicã avându-i în componentã pe
Bucan, St. Constantin, Ortelecan, Susinichi, E. Drumea, Palamariu sau Medragoniu.
1991 – O finalã memorabilã
O partidã extrem de echilibratã a fost si cea din finala editiei 1990-1991, meciul cu Farul Constanta. Un meci câstigat cu 18-9, în care au evoluat Adr. Costache, Soare, Locziko, Drumea, Ratiu, Bolea, Ivãnus, Ilier sau Pancu.
1993 – Ultimul trofeu
Doi ani mai târziu, Stiinta câstigã pentru a treia oarã trofeul Cupei României în finala cu puternica Steaua Bucuresti (dupã ce trece în semifinalã de Dinamo), scor 15-11. Din lotul de atunci îi amintim pe Drãghici, Costache, Pancu, Ivãnus, Locziko, Muresan, Gh. Stelian, Medragoniu, Drumea, Trancã, Revnic sau Andreitã. Acestea trei au fost momentele de glorie a unei echipe Stiinta Petrosani, care acum încearcã din nou o revenire la vremurile de altãdatã.
GENU TUTU