Angajatii a douã dintre exploatãrile miniere aflate în programul de închidere au refuzat sã mai iasã din minã luni la prânz, dupã ce au constatat cã, desi au fost supusi unor examinãri, transferurile la minele viabile devin incerte.
De vinã este faptul cã acum Complexul Energetic Hunedoara este în insolventã, decizie luatã tot luni dimineata, iar oamenilor nu le mai garanteazã nimeni, nimic. Practic, angajatorul, Societatea de Închideri de Mine, nici nu poate face nimic. „Nemultumirea lor pleacã de la incertitudinea care s-a asezat peste ultimii lucrãtori pe care îi avem pânã la finele acestui an. Nu putem angaja o promisiune, în sensul cã lichidati-vã de la noi, cã sigur vã angajeazã ceilalti. Acest lucru nu îl putem face si nici nu stim cât de repede vom avea un Guvern la Palatul Cotroceni, care sã initieze o OUG încât si ei sã se bucure de aceeasi protectie socialã ca si cei ce au plecat din sistem”, spune Petre Drãgoescu, director tehnic al Societãtii Nationale de Închideri de Mine din Valea Jiului.
Ordonanta nr 36 a încetat la 31 decembrie 2018, iar anul acesta nu a fost elaborat un alt act normativ, care sã creeze o protectie socialã si pentru cei ce pleacã din sistem anul acesta si anul viitor. Practic, cu aceastã ordonantã, minerii aveau 22 de luni protectie socialã, dar si timp sã îsi gãseascã alt job. În plus, oamenii au revendicat si faptul cã nimeni nu le mai garanteazã preluarea lor la CEH „Nu putem fi împotriva lor sã îsi bage lichidarea la zi ca sã aibã un loc de muncã mai sigur si mai bum. Noi nu putem, însã, sã dãm asigurãri cã, în cadrul CEH vor fi fãcute angajãri în perioada urmãtoare. Undeva la 280 de oameni se aflã acum în situatia de a nu beneficia de ordonantã si blocati în subteran sunt 56 la Paroseni si 36 la Uricani”, a mai adãugat, la ora prânzului, luni, Petre Drãgoescu.
Si liderul minerilor de la Complexul Energetic Hunedoara, a discutat cu oamenii, iar potrivit lui Darius Cîmpean, situatia este atât de gravã acum cã de luni s-a si declarat intrarea în insolventã a CEH, încât nimic nu le mai poate fi acum promis. „Azi de dimineatã CA al CEH a hotãrât intrarea în insolventã, la cererea voluntarã, a CEH, pe lângã procesul ce va urma pe data de 31 octombrie, când tot insolventa se decide, dar pe care ne-o cer creditorii. Asa cum am spus, eu i-am informat pe angajatii ce erau la interviu si le-am spus cã, dacã intrãm în insolventã si ei vor fi preluati pe contract cu perioadã determinatã, din experienta trecutã, când am intrat în insolventã, primele contracte denuntate a si anulate au fost cele ale personalului pe care l-am preluat pe perioadã determinatã”, a precizat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Toate aceste nesigurante, dincolo de promisiunile fãcute de oamenii politici ai momentului, i-au fãcut pe minerii care lucreazã în subteran, la minele Paroseni si Uricani, sã nu vrea sã iasã la ora prânzului. Ei sunt decisi sã cearã o solutie, pentru cã multi nu se pot pensiona si, dacã pleacã acum de la minã, nici protectia socialã nu este asiguratã.
Diana Mitrache