Întrunit luni dimineatã la sediul din Petrosani al Complexului Energetic Hunedoara, Consiliul de Administratie, prezidat de Stamin Purcaru, a decis sã cearã voluntar intrarea în insolventã.
Decizia pare a fi acum ultima solutie, dupã ce, în data de 23 octombrie, instanta a hotãrât cã toate conturile CEH pot fi executate de creditori. Liderii minerilor spun acum cã situatia este la un pas de a bloca întreaga activitate a minelor din Valea Jiului, dar si a celor douã termocentrale Mintia si Paroseni.  „În mod clar, în momentul de fatã, asa cum au fost discutiile la CA, este de fapt cam unica solutie, pentru ca noi, în continuare sã putem functiona si sã ne luãm drepturile salariale”, spune Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Faptul cã, în 23 octombrie, instanta a decis sã toate conturile pot fi executate, îi face pe minerii din Valea Jiului sã spunã cã situatia este foarte gravã. „Înseamnã, în primã fazã, blocarea activitãtii si, ulterior, falimentul. Toate aceste lucruri au fost discutate luni în CA si ei au decis cã, cea mai bunã variantã si singura, ar fi insolventa, care ne-ar garanta securitatea din punct de vedere al executãrii conturilor si ne-ar da posibilitatea sã functionãm, în perioada de iarnã, cu cele douã termocentrale si minele din Valea Jiului”,  a conchis Darius Cîmpean.
Cel mai mare credit este dat de ajutorul de stat considerat  ilegal si pe care CEH l-a folosit deja. Sumele sunt colosale si de la insolventã, la faliment este un pas foarte mic acum.
Diana Mitrache