8 ani de asteptãri si incertitudini

Au trecut 8 ani de la tragedia de la mina Uricani în care cinci electricieni si-au pierdut viata. Dosarul se judecã la Curtea de Apel Alba Iulia, dupã ce inculptatii au fãcut apel în urma  sentintei declarate de Judecãtoria Petrosani.
În data de 22 noiembrie, la Curtea de Apel Alba Iulia are loc un nou termen în care se vor dezbate apelurile din dosar.  Aurelian Ciucã si Florin Nicusor Moga au fost condamnati la patru ani de închisoare cu  suspendare pentru ucidere din culpã.  Instantã a stabilit si termen de încercare de 7 ani, pentru cei doi.
“Condamnã pe inculpatul Ciucã Aurelian Dragos la pedeapsã de 4 (patru ani) închisoare, pentru infractiunea de ucidere din culpã. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a  executãrii pedepsei  principale si accesorii aplicate inculpatului Ciucã Aurelian Dragos pe un termen de  încercare de 7 (sapte ani)”, aratã solutia Judecãtoriei Petrosani.
“Condamnã pe inculpatul Moga Florin Nicusor la pedeapsã de 4 (patru ani) închisoare, pentru infractiunea de ucidere din culpã. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a  executãrii pedepsei  principale si accesorii aplicate inculpatului Ciucã Aurelian Dragos pe un termen de  încercare de 7 (sapte ani)”, aratã aceeasi instantã. Claudiu Butari a fost condamnat la 3 ani si sase luni de închisoare cu suspendare, iar Florinel Moldovan  a fost condamnat la  3 ani de închisoare cu suspendare. Judecãtoria Petrosani a decis, însã, încetarea procesului penal pentru infractiunile la sãnãtatea si securitatea în muncã, în cazul celor 4 inculpati. În schimb, inculpatii trebuie sã plãteascã în solidar, cu Compania Nationalã a Huilei, despãgubiri  rudelor victimelor  decedate în accidentul de muncã. Astfel, câte 120.000 de lei se vor achita cãtre cei cinci copii ai victimelor, 70.000 de lei se vor achita nevestelor  minerilor decedati, iar una din rudele victimelor decedate va primi 20.000 de lei.
Cinci angajati ai EM Uricani si-au pierdut viata, pe 5 februarie 2011, într-o explozie care a avut loc la  430 de metri adâncime, în subteranul minei. Deflagratia s-a produs dupã ce o echipã formatã dintr-un inginer si patru electricieni a executat lucrãri de revizie la un transformator electric si apoi a cuplat instalatia.  În dosarul accidentului de muncã de la Mina Uricani din 5 februarie 2011, soldat cu moartea a cinci electricieni, au fost trimisi în judecatã patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere.
Cosmin BACIU

Advertisements

Un comentariu la „8 ani de asteptãri si incertitudini

  • 27 octombrie 2019 la 21:05
    Permalink

    PRINCIPALUL VINOVAT E ANGHEL AUREL ZIS SI RELU TRANSFORMATOR

Comentariile sunt închise.