Ordonanta 60 a trecut si acum se fac pasi repezi spre ceea ce se va numi actul de înfiintare al Complexului Energetic Valea Jiului.
Sindicatele spun cã este un lucru benefic si cã rãmân doar entitãtile din Valea Jiului, ceea ce ar fi un avantaj, dupã ce Mintia va fi preluatã de Consiliul Judetean Hunedoara.  „Marti, în Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor a trecut Ordonanta 60, care acum va merge în plen. Aceasta permite trecerea Termocentralei Mintia la Consiliul Judetean Hunedoara, precum si partea, pe care noi ne-o dorim, adicã  formarea Complexului Energetic Valea Jiului, format din Termocentrala Paroseni, cele douã exploatãri miniere care au ajutor de stat Lupeni si Lonea, dar si cele douã care nu au, respectiv Vulcan si Livezeni, ca si sucursala Prest Serv. În plen este nevoie de votul majoritãtii”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
Totusi, cei care urmeazã sã preia Mintia vorbesc despre un termen ceva mai îndepãrtat decât finele acestui an, indiferent de votul din plen. „Consiliul Judetean Hunedoara a trimis la  Ministerul Energiei intentia de a prelua Mintia, dar asta dupã ce va fi rezolvatã separarea din CEH. Nu înseamnã cã, dacã va trece de  plen, Ordonanta 60, de a doua zi lucrurile se si întâmplã. De altfel, nu cred cã din aceastã iarnã Mintia va fi preluatã de CJH, cã dureazã”, a adãugat Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Complexul Energetic valea Jiului se va desprinde din Complexul Energetic Hunedoara, dupã ce Termocentrala de la Mintia va ajunge în custodia Consiliului Judetean Hunedoara. Cãrbunii din Valea Jiului vor ajunge la Paroseni si, nu este exclus sã fie directionati si spre Mintia. Pânã atunci, însã, entitatea energeticã de la Mintia a si fãcut probe cu cãrbune din indonezia, încercând astfel sã îsi asigure cumva  independenta energeticã.
Diana Mitrache