Douã decenii s-au scurs de la realizarea schitului din statiunea montanã Straja.  În munte, Preasfintitul Pãrinte Gurie, Episcopul Devei si al Hunedoarei, a sãvârsit Sfânta Liturghie la Schitul „Înãltarea Sfintei Cruci” de la Straja, împreunã cu un sobor de preoti si diaconi, la împlinirea a 20 de ani de la târnosirea lãcasului de cult.
În timpul slujbei, la momentul  rânduit, Pãrintele diacon Dragos Trif a fost hirotonit întru preot pe seama parohiei „Sfânta Treime” din Spini, cu filia Râpas, din cadrul Protopopiatului Orãstie. Cu acest prilej, Preasfintia Sa a rostit un cuvânt de învãtãturã despre mãretia preotiei si despre responsabilitatea slujirii  preotului în mijlocul credinciosilor încredintati spre pãstorire.
La finalul slujbei, ctitorul  asezãmântului monahal, domnul Emil Pãrãu, a primit de la Preasfintitul Pãrinte Episcop Gurie Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” pentru mireni. Schitul Straja cuprinde o bisericã de lemn si câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Intrarea în curtea  schitului se face printr-un tunel  artificial de 57 m. Bisericuta din lemn are douã hramuri: Sfintii Apostoli Constantin si Elena (21 mai) si Înãltarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alãturi de Crucea Eroilor si de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile statiunii. Aici este locul unde se organizeazã slujbe la sãrbãtorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusã crucea din lemn de paltin ce este purtatã pe umeri de credinciosi cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.