Ingineria medicalã ar putea fi studiatã, în viitor la Universitatea din Petrosani. Programele ERASMUS+ deschid noi oportunitãti de studiu la institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului. Programe ERASMUS+ cu parteneriate globale.
Universitatea de Petrosani va forma studenti care provin din Africa si nu numai. Aceste parteneriate sunt win-win, câstigã atât cei de la institutia de învãtãmânt superior, cât si studentii.
„Avem ca în fiecare an programul ERASMUS+ care se diversificã si care înseamnã pe de-o parte schimburi de studenti între universitatea noastrã si alte universitãti din Europa sau stagii de practicã la firme din Uniunea Europeanã. Vrem sã dezvoltãm niste programe prin parteneriate cu alte universitãti din întreaga lume sau universitãti din Europa dar care nu fac parte din Uniunea Europeanã. Am primit o ofertã de colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Mediu din Viena pentru a face un ERASMUS+ cu tãri din Orientul Apropiat. Este vorba despre Libia, Liban si Iordania. Vom depune solicitarea de colaborare si de proiect si sperãm sã fie finantatã. Ne adresãm studentilor care îsi depun dosarele pentru aceste burse pânã în data de 30 octombrie si apoi cadrele didactice si personalul administrativ , cadre didactice care vor preda sau care vor face stagii de scurtã duratã în universitãti si firme din Uniunea Europeanã.
Au început deja sã vinã studenti din Spania si urmeazã sã vinã din Turcia si care vor urma sã petreacã sase luni sau un an la noi la universitate parcurgând anii de studiu corespunzãtori anilor din tãrile de provenientã iar dupã ce promoveazã examenele acestea vor fi echivalate în universitãtile din care vin. Este îmbucurãtor faptul cã numãrul de studenti care de la noi de la Universitatea pleacã în afarã, creste de la an la an, dar si numãrul de studenti incoming, cei care vin la noi este în crestere. Acest lucru aratã cã universitatea noastrã este una recunoscutã si conditiile pe care le oferim noi aici, inclusiv de cazare si masã, pe lângã cele de studiu sunt la nivelul celor europene si sunt agreate de acesti studenti. Scopul nostru este acela de a ne face vizibili si aceastã vizibilitate se face printr-un efort continu sustinut. Pe lângã aceste programe ERASMUS+ anul acesta am demarat anul pregãtitor de limba românã pentru cã avem multe solicitãri de la studenti din Africa, Europa si Asia care vor sã vinã la studii la Universitatea din Petrosani. Au fost acceptate deja cinci dosare, mai sunt 12 în studiu. În ceea ce priveste diversitatea ei nu vin doar în domeniul minier ci si în domeniile altor inginerii sau economic. Avem studenti din Turcmenistan, Algeria, Camerun, Burkina Faso sau Congo”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani.
Având în vedere faptul cã tot mai multi studenti strãini aleg Universitatea din Petrosani, conducerea institutiei de învãtãmânt superior are în vedere introducerea unor noi programe de studiu, care în momentul de fatã se regãsesc doar în marile centre universitare. Astfel, pe viitor la Universitatea din Petrosani se va putea studia si ingineria medicalã.
„Ne gândim la acreditarea altor specializãri în functie de resursele umane pe care le avem , de necesarul de personal pregãtit impus de Agentia Românã de Asigurare a Calitãtii în Învãtãmântul Superior organism care ne acrediteazã aceste specializãri. Datoritã atractivitãtii ne-am gândit la inginerie medicalã. Am avut intentia de a crea o sectie de asistente medicale cu studii superioare dar nu am avut personal medical cu doctoratul la nivelul de conferentiar profesor. Cu personalul de la Spitalul de Urgentã din Petrosani, Lupeni si Vulcan care au titlul de doctori în medicinã putem acoperi cele câteva discipline medicale care se impun, celelalte fiind acoperite de cãtre cadrele didactice de la noi din universitate. Am primit un plan de învãtãmânt de la Universitatea Tehnicã din Cluj Napoca pentru a vedea exact cam ce specializare trebuie sã aibã cadrele didactice care predau si sã vedem cum putem acoperi toate disciplinele care se impun spre predare la aceastã specializare. Aceasta este prima noastrã prioritate, ne axãm pe cele care merg bine la noi si treptat, dar dupã anul viitor, la alte tipuri de specializãri. Anul viitor universitatea va trece prinr-un nou proces de acreditare pentru cã la fiecare cinci ani universitãtile românesti sunt reacreditate”, a mai spus sursa citatã.
Cosmin BACIU