Turismul în zona Vãii Jiului ia amploare zi de zi si, dincolo de pensiuni si hoteluri, nu multe la numãr, înfloreste si turismul în apartamentele de bloc.
Multe locuinte au fost în timp abandonate, odatã cu plecarea minerilor care s-au disponibilizat, dar acum, edilii din zonã spun cã au constatat cã devin proprietari de apartamente tot mai multi oameni din alte zone ale tãrii, sau chiar din strãinãtate. Sunt oameni care cumpãrã aceste apartamente în blocuri, le amenajeazã, iar apoi le pun la dispozitia turistilor prin sistemul Booking. Asa se întâmplã, spre exemplu, si la Lupeni.
„Am fãcut o verificare a persoanelor care vin în Lupeni si am constatat cã numãrul lor este destul de mare. Nu stim exact, cã nu e gata recensãmântul, ca sã zic asa, dar stim cã sunt apartamente cumpãrate de cãtre cetãteni români, sau chiar strãini. Acum, însã, pot spune cã sunt peste 100 de apartamente care au fost cumpãrate de cetãteni din alte orase, care vor sã vinã iarna la Straja sã schieze, ori chiar sã se mute la noi”, spune Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În acest moment, sus, în statiunea Straja, între pârtiile de schi, sunt nu mai putin de 250 de pensiuni concesionate, pe diverse parcele si locul este aproape sufocat, asa cã acum, accentul se pune pe constructiile ce rãsar la baza statiunii, cât mai aproape de oras, sau chiar în blocurile din oras. Primarul spune cã are de dat cam douã hectare de tern în zona de îmbarcare a telegondolei si cã se gândeste sã îmbunãtãteascã mult accesul spre statiune, pentru cã si pentru acele locuri sunt oameni interesati sã construiascã hoteluri.
Cu pârtii exceptionale, instalatii de formare a zãpezii, gondolã si telescaune performante, statiunea Straja este una dintre cele mai cãutate din România. Ar putea chiar sã fie catalogatã în primele 3 din tara noastrã, mai ales pe timpul iernii, iar investitiile aici se fac si de la bugetul local si de la cel al statului, dar si al privatilor, care au înteles cã e important sã îsi aducã aportul.
Diana Mitrache