Îi stie dupã nume, le stie povestea, pe unii îi priveste cu mândrie, iar pe altii cu regret. Ilie Pintea, corespondentul Radio România Actualitãti din judetul Hunedoara, corespondent de rãzboi, care, de altfel, a fost în mai multe misiuni în Afganistan, merge acum, cu fotografiile realizate în teatrul de rãzboi, la Institutul Cultural Român din Bucuresti.
Luni, 14 octombrie, de la ora 17,00, în organizarea Uniunii Ziaristilor Profesionisti si sub patronatul Radio România Actualitãti, verniseazã expozitia „Afganistan, chipuri ale rãzboiului”.
Colegul nostru este printre putinii ziaristi de rãzboi care spune povestile celor ce merg acolo si încearcã astfel sã convingã lumea cã rolul armatei noastre în teatrele de rãzboi este unul demn de onoare. L-am vãzut privind fotografiile, excelent realizate, înainte de vernisaj, si îmi numea fiecare chip. Îi stie cum îi cheamã, unde locuiesc si sperã cã într-o zi, copiii pe care i-a gãsit acolo si cãrora le-a dus mereu dulciuri si apã, vor avea o viatã mai bunã. Si asta si pentru cã acolo armata României face treabã bunã. Si, mai mult, l-am vãzut pe Ilie privind mereu cu regret la fotografia lui Mãdãlin Stoica, unul dintre cei ce si-a pierdut viata acolo, la o misiune distantã de cea în care Ilie s-a aflat cu el în acelasi blindat. „Sper cã esti mândru de mine, Mãdãline”, a spus, mai mult pentru el atunci.
De altfel, întreaga expozitie, ce a fost initial vernisatã în Kandahar, iar mai apoi a ajuns la Los Angeles, i-a fost dedicatã lui Mãdãlin, de la Batalionul 280 Brave Hearts, cãzut la datorie într-un atac cu masinã capcanã.
„Pentru orice jurnalist, oamenii sunt cei care fac o poveste sã merite sã fie spusã, si asa s-a întâmplat si cu incursiunile mele în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-am întâlnit acolo, din 2013 si pânã acum, are o poveste. Am cãlãtorit cu militarii români în mai multe baze din aceastã tarã a contrastelor, am vãzut sate afgane desprinse parcã din alt timp, si am adunat chipuri ale rãzboiului, care spun singure povestea acestui loc. Aproape toate fotografiile pe care le vedeti aici sunt cu oameni – copii care se joacã, militari în misiune ori portrete ale afganilor, pentru cã rãzboiul ãsta înseamnã pentru mine: oameni. Fie cã luptã, fie cã zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei tãri mãcinate de rãzboi, asa cã abordarea aceasta mi s-a pãrut cea mai potrivitã pentru a iustra Afganistanul asa cum l-am vãzut eu”, spune Ilie Pintea.
Jurnalistul, care relateazã zilnic realitatea Hunedoarei, a cãutat mereu sã arate importanta misiunilor din Afganistan. Si e mâhnit când lumea nu vede în asta decât un soi de „mercenariat”, cãci lucrurile sunt mult mai complexe. „De când România participã la efortul Coalitiei din Afganistan, militarii români luptã umãr la umãr alãturi de marile armate ale lumii, si am fost mândru sã-i aud pe generalii americani pe care i-am intervievat vorbind la superlativ de Armata Românã, si nu din complezentã, ci pentru cã profesionalismul impune respect. Cred cã suntem datori sã ne arãtãm respectul nu doar fatã de eroii care au fãcut posibilã existenta statului modern, ci si fatã de cei care, chiar în aceste clipe, luptã în Afganistan, alãturi de Coalitia NATO. Sã privim cu recunostintã la trecut si cu încredere la viitor, acordând aprecierea cuvenitã eroilor nestiuti care sunt cei mai buni ambasadori ai României în teatrele de operatii. Pentru cã oamenii fac istoria, iar eu sunt mândru cã am putut fi acolo unde se scrie o clipã de istorie, documentatã si prin aceste fotografii”, mai spune Ilie.
Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualitãti din anul 2000, iar din 2013 a însotit, de mai multe ori, batalioanele românesti dislocate în Afganistan. Este autorul primei expozitii de fotografie organizatã în bazã militarã de la Kandahar, vernisatã chiar de Ziua Nationalã a României, în 2017, si dedicatã memoriei sublocotenentului post mortem Mãdãlin Stoica, de la Batalionul 280 Brave Hearts, cãzut la datorie într-un atac cu masinã capcanã.
Expozitia care acum ajunge la Institutul Cultural Român, a fost vernisatã anul trecut la Los Angeles, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Los Angeles, iar o parte dintre fotografii au fost prezentate într-o expozitie colectivã a corespondentilor de rãzboi ai Radio România. Ilie Pintea a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apãrãrii, pentru activitatea sa din teatrul de operatii Afganistan, alãturi de militarii români.
Diana Mitrache