Aproximativ 300 de oameni, angajatii Societãtii Nationale de Închideri de Mine din Valea Jiului, riscã sã nu îsi primeascã salariile în perioada urmãtoare.
De altfel, afectati ar fi si cei care trebuie sã plece si sã se disponibilizeze, cã firma îsi înceteazã treptat activitatea. Motivul este legat de lipsa banilor.  „Suntem într-un impas în ceea ce priveste plata salariilor. Este vorba si despre energie si despre plãtile compensatorii, care trebuie acordate la finele anului, pentru cei care pleacã din sistem în anul 2019”, a spus Petre Drãgoescu, director tehnic SNIMVJ.
Practic, totul porneste de la faptul cã banii pentru aceste mine aflate pe închidere nu au fost alocati în totalitate si acum, nu este ministru care sã semneze restul sumei  necesare pânã în decembrie.
„Din programul de închidere, notificat Comisiei Europene si aprobat,  pentru anul 2019, aveam aproape 60 de milioane de lei, ca sumã aprobatã. Alte venituri, noi nu avem decât ajutorul de stat. În momentul de fatã, practic, suntem într-un impas. De ce? Pentru cã, la începutul  anului, din motive de  precautie, ne-au fost  aprobate de cãtre Guvern, doar 52 de milioane de lei, ca ajutor de stat, în  consecintã, si bugetul de venituri si cheltuieli a fost la aceeasi dimensiune.  Numai cã, de vreo lunã,  s-au pornit diligentele  pentru întocmirea unor acte normative de  reîntregire a ajutorului de stat si de rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli, dar, din pãcate, initiatorul, Ministerul Energiei nu o poate face, cã nu au  ministru”, mai precizeazã oficialul SNIM VJ.
La momentul în care Societatea Nationalã a Huilei din Petrosani se diviza si minele viabile intrau în CEH, iar cele neviabile, în SNIM,  societatea care a gestionat închiderea minelor avea 2.443 de oameni. Societatea cuprindea si minele Petrila si Paroseni si Uricani, iar acum doar în douã dintre acestea se mai lucreazã. Acum mai sunt  374 de angajati, iar la finele acestui an ar mai  trebui sã rãmânã în firmã maxim 90 de persoane, restul fãcând obiectul unor disponibilizãri.
În luna noiembrie 2012, peste 2000 de mineri erau transferati la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului, dupã ce Guvernul aproba ordonanta de urgentã privind transferul personalului de la unitãtile neviabile ale Companiei Nationale a Huilei la noua societate. Societatea Nationalã de Închideri de Mine se va închide total în 2020, iar pânã atunci va functiona doar în câteva birouri.
Diana Mitrache