Aproape nu e zi în care angajatii de la Apa Serv sã nu se confrunte cu oameni care sã le reproseze cã apa, cea care vine din munte, este scumpã si cã s-a tot scumpit.
Nimic mai adevãrat, însã, pânã ajunge la robinete, aceasta este tratatã, iar suma cu care s-au majorat tarifele este micã.
„Pretul apei a crescut cu 20 de bani pe metru cub si 20 de bani canalizarea. Sunt niste conditionalitãti ce au trebuit sã fie respectate, ca sã obtinem finantarea. La un consum mediu de 3 mc de persoanã pe lunã, majorarea este cu 60 de bani. E o crestere, cã si un ban este mult, dar, dacã ne uitãm la valoarea investitiilor, care este de zeci de milioane, nu mai este chiar asa. Pe lângã confortul de care beneficiem, ne aduce si siguranta în functionarea sistemului ”, a precizat Cristian Ionicã, manager general SC Apa Serv Valea Jiului.
Nu mai putin de 90 de milioane de euro a primit Apa Serv pentru implementarea unui amplu proiect ce va îmbunãtãti sistemul de aductiune al apei si canalizarea în mai multe orase ale Vãii Jiului, iar acest proiect va impus, în timp si alte majorãri, sustin cei de la Apa Serv, însã, nu se vorbeste despre cresteri semnificative de tarif. „Cred cã acei 20 de bani pe mc de apã, de fapt 60 de bani, pentru un consum de 3 mc pe lunã, e incomparabil cu ce s-a realizat. Degeaba aveam apã bunã, dacã trecea printr-o retea cu probleme, si ajungeam la nivelul anilor 70 – 80 cu 3 ore apã pe zi. Si toti ne spun cã apa cade pe noi. Cade, dar este o apã brutã, ce trebuie tratatã. Pe perioada derulãrii contractului, pânã în 2020, avem un grafic de pret pe fiecare an în parte. Va mai fi o crestere de pret, la finele ultimului an, dar sunt cresteri de pânã la 10 %”, a mai adãugat managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Dacã este sã facem o comparatie, cu alte societãti, care au practicat majorãri de preturi, atunci numai energia electricã ne-a uscat la propriu buzunarele. Pretul a crescut, de la 1 ianuarie 2019, cu 0,74 %, ceea ce înseamnã, pentru un consumator casnic, o crestere cu 3,5 lei, lunar. Din luna aprilie 2018, inflatia în România a crescut de la 4,3% la 4,6%. Cu toate acestea, la apã, tarifele sunt mult mai putin crescute.
Diana Mitrache