De Ziua Mondialã a Educatorului cu totii ne-am îndreptat atentia spre catedre si ne gândim la oamenii care ne-au format. Patru doamne au fost felicitate într-un cadru festiv, la Petrosani, în acest an, pentru cã si-au încheiat cariera. Una dintre învãtãtoare, însã, ne-a explicat si motivul iesirii sale la pensie, anticipat si a vorbit despre diferentele ce au determinat-o sã plece mai devreme din sistemul de învãtãmânt de acum.
„Am ales sã ies mai devreme la pensie, decât limita de vârstã, pentru cã, din nefericire pentru mine, mi se pare cã povara e prea mare acum în sistemul de învãtãmânt. Nu mã mai regãsesc. E diferenta foarte mare între generatia mea si cea a copiilor care vin acum, deci trebuie forte noi, colegi tineri care sã preia aceastã activitate si sã încerce sã se adapteze la nevoile copiilor din ziua de azi, pentru cã sunt cu totul si cu totul diferiti fatã de ce am fost noi ”, a spus Doina Adriana Barbãrosie, învãtãtoare, acum pensionarã.
Doamna învãtãtoare a venit aici cu ani în urmã si a clãdit zeci de generatii, dar a ales sã plece din sistem putin mai devreme, lãsând astfel loc unei noi generatii de dascãli, iar gestul sãu este oarecum surprinzãtor.
Alte trei doamne de dincolo de catedrã au fost felicitate cu acest prilej si fiecare dintre ele a avut o vorbã frumoasã despre generatiile pe care le-a îndrumat.
„Am venit în Valea Jiului pentru o sãptãmânã, sau maxim o lunã si am rãmas pentru o viatã. M-am dedicat scolii, sunt bucuroasã cã am putut ajunge la aceastã zi de pensionare si cu emotii vã spun cã au trecut atâtea generatii prin mâna mea”, a adãugat si Elena Dumitra Neagoe, o altã doamnã profesoarã, iesitã la pensie. „Multumesc Cerului pentru cã am rezistat în acest sistem pânã la 61 de ani, ca sã ies la pensie la limitã de vârstã si multumesc ultimei mele generatii de copii, din care face parte Cristina de 4 ani. M-a fãcut sã vãrs lacrimi si ziua acesta nu o voi uita niciodatã. Am educat generatii dupã generatii si prima mea generatie are acum 46 de ani, ultima, 4 ani”, a completat-o si profesoara Eugenia Nichita.
Felicitãrile au fost transmise si cãtre profesoara Eugenia Pãun, care nu a putut fi prezentã la acest moment festiv, însã, primarul din Petrosani le-a spus tuturor cât de importanti sunt pentru oamenii pe care îi formeazã. „Un copil, dupã vârsta de 3 ani, mai are o a doua familie, scoala si, în special, educatorii, profesorii, învãtãtorii si, de multe ori, copiii nostri petrec alãturi de dumneavoastrã mai mult decât o fac cu noi. Sunt Convins cã aceastã profesie nu poate fi fãcutã decât cu har si fãrã educatie un om nu devine om. Dumneavoastrã modelati caractere, o activitate cu multe provocãri si responsabilitãti si, de multe ori, noi, pãrintii, avem asteptãri mai mari de la dumneavoastrã, decât de la noi, ceea ce  nu este chiar în regulã”, le-a spus la ceremonia ce a avut loc în sala de marmurã a primãriei, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Ziua Educatorului se serbeazã, an de an, la data de 5 octombrie, însã, prea putin se pune accent, poate, pe modul în care acesti oameni reusesc sã facã fatã provocãrilor. Doamnele iesite acum la pensie au subliniat, încã o datã, dacã mai era necesar, cã au fost pregãtite, iar învãtãtoarea Doina Adriana Barbãrosie  le-a dat tuturor o lectie despre momentul oportun de a pleca din acest sistem.
Diana Mitrache